ColumnBert Wagendorp

Zet de Budweiser maar vast koud; Trump gaat verliezen (of toch niet?)

. Beeld .
.Beeld .
Bert Wagendorp

Dinsdagavond is het verkiezingsavond. Niet zomaar eentje; het is de avond waarop een eind moet komen aan vier jaar Trump-krankzinnigheid. Amerika mag dan onder Trump aan dominantie hebben ingeboet, de verkiezing van een nieuwe president in de VS blijft de belangrijkste politieke gebeurtenis op aarde. De uitslag is cruciaal, ook voor ons.

Net als vier jaar geleden organiseren wij bij ons thuis een verkiezingsavond, met sixpacks Budweiser en hotdogs. De hele avond onderhoud ik een live-verbinding met mijn broer, die in Michigan woont, de staat waar Trump vier jaar geleden verrassend won en die nu weer Democratisch lijkt te gaan stemmen – al staat dat nog niet vast. Michigan was de afgelopen maanden een van de frontlijnstaten in de slag tussen voor- en tegenstanders van Trump – het leek er daar soms op dat een nieuwe Burgeroorlog op uitbreken stond.

In 2016 eindigde de avond in de vroege ochtend met veel lege flesjes bier, gevloek en diep chagrijn; mijn broer (Amerikaans staatsburger) haat Trump en voorzag vier ellendige jaren. De stemming is er sindsdien niet op vooruitgegaan. Per app van mijn broer zag ik de polarisatie in de VS toenemen. Het leken boodschappen vanaf het slagveld. De afgelopen weken stuurde hij me allemaal keiharde propagandafilmpjes van het Lincoln Project, ‘dedicated Americans protecting democracy’. Trump heeft Amerika tot een land van haat gemaakt.

Afgaande op de polls is het niet zo spannend. Joe Biden leidt comfortabel. Hij is al zeker van 114 kiesmannen, tegen Trump 68. In de meeste van de dertien staten waarin de kandidaten dicht bij elkaar staan, lijkt Biden aan de winnende hand – zelfs in het zekere Texas verkeert Trump in problemen. Het kán zomaar een monsteroverwinning worden voor de oude Joe.

Maar de afgelopen vier jaar hebben iets gedaan met logica en de rationele visie op de Amerikaanse politiek. Het begon al bij Trumps verrassende zege op Hillary Clinton, die rationeel gezien onlogisch was – hoe logisch de verklaringen achteraf ook klonken. Zo is het gebleven. De ratio kreeg geen vat op Trump. Daarom durft ook bijna niemand hardop te voorspellen dat hij een roemloze nederlaag tegemoet gaat. Niemand weet zeker of Trump uit zijn grote voorraad trucs op het allerlaatste moment niet tóch nog een troefkaart tevoorschijn zal toveren.

Trump is de afgelopen vier jaar larger than life geworden. Vermoedelijk wist in de geschiedenis van de mensheid niet eerder één persoon zoveel wereldwijde aandacht te genereren. Trump groeide van een mens van vlees en bloed uit tot een amoreel buitenaards verschijnsel, een onbestemde dreiging en gewetenloze eenmans-trollenfabriek. Hij gaat zich niet zomaar gewonnen geven.

The Donald heeft een leger aan advocaten klaar staan om bij verlies de uitslag juridisch aan te vechten. Alle Amerikaanse kranten hebben serieuze stukken gepubliceerd over de vraag of Trump de consequenties uit verlies zal trekken, of zal weigeren op te stappen. De man is ontoerekeningsvatbaar en moet tot alles in staat worden geacht. Een nederlaag van Trump wordt een lakmoesproef voor de kracht van de democratische instituties in de VS.

Trump was vier jaar lang zo alom aanwezig, dat het bijna onvoorstelbaar lijkt dat hij op 4 november Biden per tweet zal feliciteren en dat daarmee een olympiade van waanzin zomaar zal eindigen.

We zullen moeten afkicken van Donald Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden