Lezersbrieven

Zet andersdenkenden niet weg als volks of dom

De ingezonden lezersbrieven van maandag 22 maart.

Redactie
PVV-leider Geert Wilders tijdens een bezoek aan de gemeente Rucphen als dank voor hun steun. Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders tijdens een bezoek aan de gemeente Rucphen als dank voor hun steun.Beeld ANP

Brief van de dag

Op sociale media regent het verontwaardigde berichten over de uitslag van de verkiezingen. Jonge mensen uiten hun onvrede over de grote groepen mensen die op VVD, PVV en FvD hebben gestemd. Zo gaat er een tweet rond van Emine Uğur dat VVD-stemmers zouden lijden aan het stockholmsyndroom, want ‘Rutte maakt ons land kapot; belastingparadijs, afbraak verzorgingsstaat, toeslagenaffaire’. En zijn memes, die de PVV-stemmers wegzetten als dom, volks gepeupel, mateloos populair.

Hoewel ik zelf ook groene, progressieve partijen de winst had gegund, vind ik dit een kwalijke ontwikkeling. Niet alleen is het inhoudelijk vaak onjuist: Uğurs tweet verwijst naar ontwikkelingen die al decennialang gaande zijn en waar véél meer partijen dan alleen de VVD aan hebben bijgedragen. Zorgelijker is de profilering van deze grote groep stemmers. Ze worden uitgemaakt voor onnadenkende schapen die met hun stem het land kapotmaken.

Laten we niet dezelfde fout maken als in de VS door al die mensen weg te zetten als deplorables. We hebben gezien waartoe dit geleid heeft. Ook hun perspectief is gegrond en hun frustraties, angsten en twijfels moeten serieus genomen worden. Een weigering om in hun belevingswereld te duiken en te begrijpen waar deze ideeën vandaan komen, staat samenwerking in de weg en leidt tot meer polarisatie.

Hoewel de hang naar radicaal-rechts zorgelijk is, zou het niet verrassend moeten zijn dat in een zware crisis die vrijheden beperkt en tot onbegrip en wantrouwen jegens de overheid leidt. Het zou de linkse politici en GroenLinks-stemmers in mijn bubbel sieren als ze iets meer begrip wisten op te brengen voor andersdenkenden. Dat kan het begin zijn van een positieve omslag.

Pauline Wiersema, Rotterdam

Lawaaimakers

Het valt me op: veel aandacht in de kolommen voor de gevestigde partijen, voor de lawaaimakers, en ook voor kleintjes als Denk, 50Plus en SGP, maar merkwaardig genoeg opvallend weinig voor de Partij voor de Dieren. Desondanks is juist die PvdD de enige linkse partij die wél gewonnen heeft.

En nu, vlak na de verkiezingen, laat Ariejan Korteweg alle partijen de revue passeren, letterlijk van links naar rechts (Ten eerste, 20 maart). Althans, alle partijen? Weer op één na.

Jos Koning, Nijmegen

Spijt

‘Ik bewonder Merkel en Ardern’, aldus mevrouw Kaag. ‘Zij durven voor de troepen uit te lopen.’

En dit is één van de eerste ‘inhoudelijke’ (‘Ik wil regeren op inhoud’) uitspraken die ze doet na haar overwinning op het CDA en de PVV: ‘Schaf de avondklok af, de rek is eruit.’

Ze loopt achter de kiezers aan, niet voorop. Ach, en ik was blij met haar winst, velen met mij. ‘Een sterke, intelligente vrouw’, zo dachten wij.

Daar heb ik oprecht spijt van. Ik betuig mijn spijt aan GL en aan de PvdD. Ik had mijn hart moeten volgen.

Gerdien Brinkman, Zwolle

Lange tenen

Ik ben benieuwd wat er van het boek Ik ga leven van Lale Gül overgebleven zou zijn als haar uitgever er een paar langetenenlezers doorheen had laten gaan (Sensitivityreader, Boeken, 20 maart).

Eric Jansen, Wageningen

André van Duin

De sensitivityreader (Boeken, 20 maart) is niet nieuw in Nederland. André van Duin introduceerde in 1976 al de sensitivity listener met zijn lied Belt u maar.

Luisteraars mogen opbellen als ze zich storen aan de tekst. Van Duin heeft nog niet ingezet met ‘Twee Chinezen lopen..’ of de telefoon gaat. De Belgen in de nieuwe versie wekken ook woede op. ‘Toch niet weer die Belgenmoppen?’

Twee Nederlanders die over Ajax praten? Mag niet. Een pilsje in het café: een onmiddellijke reactie van de anti-alcoholvereniging. Een sigaartje opsteken is taboe en zelfs een toffee ligt gevoelig. Moedig ploetert Van Duin voort. ‘Ze kwamen toen op een nudistenstrand (tring), op een gewoon strand. Twee dames in een bikini (tring), in een badpak (tring), met een jas aan, lagen te zonnen....’

Het laatste telefoontje komt van de vereniging van tekstschrijvers die zich beklaagt dat het zo’n onbenullig lied is. Het zou veel leuker zijn als het over Chinezen of Belgen ging die een pilsje drinken en lekker meiden gaan kijken op het nudistenstrand, zegt de beller. Nog steeds te zien op YouTube.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Rijm

Wat was het leuk geweest als het prachtige stukje ‘Tussen’ op de voorpagina (20 maart) deze keer was ondertekend met Paulien Cornelussen. Rijm tot het einde doorgevoerd.

Margriet van Pelt, Malden

Qatar

Ik ga niet kijken! Maar natuurlijk moeten we voetballen in Qatar, anders zijn al die mensen voor niets gestorven (Sport, 20 maart). Laat alle wedstrijden starten met 1 minuut stilte. Ter nagedachtenis, en om Qatar iedere keer weer 1 minuut flink op de feiten te drukken.

Astrid van den Berge, Purmerend

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden