Zet al die homohatende moslims het land uit

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 19 december.

Mannen dansen op een boot tijdens de Gay Pride in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Hoezo eerder op de bal zitten?

In zijn spijtbetuiging zei premier Rutte woensdag : 'Ik had veel eerder op de bal moeten zitten.' (Voorpagina, 17 december). Helaas zie of hoor ik nergens een uitleg over de betekenis van deze mysterieuze zin.

Er is bij mijn weten geen enkele sport waarbij het geoorloofd is op de bal te gaan zitten, van voetbal tot honkbal, van basketbal tot korfbal: op de bal zitten leidt slechts tot fluiten van de scheidsrechter vanwege een overtreding.

De favoriete sporten in de Tweede Kamer zijn:

1. Piketpaaltjes slaan

2. Over je eigen schaduw heenspringen

3. Appels met peren vergelijken

In geen van deze drie takken van sport komt een bal voor, laat staan dat je erop mag zitten. De enige bal waar je geoorloofd op kunt gaan zitten, is de skippybal. Toch denk ik niet dat Rutte die bal (een sport is skippyballen niet, vermoed ik) bedoelde. Als Rutte daadwerkelijk in een eerder stadium op de bal was gaan zitten, had de scheidsrechter (de Tweede Kamer?) hem ogenblikkelijk afgefloten; en had misschien dit hele debat voorkomen kunnen worden.

Toch geloof ik niet dat Rutte bedoelde dat hij al veel vroeger in deze zaak een overtreding had moeten begaan.

Maar wat bedoelde hij dan wel?

Pieter Veenboer, Ouderkerk aan den Amstel

Riante voorzieningen, ha

Yvonne Hofs gaat in haar commenraat wel erg gemakkelijk mee met het idee, een mythe, dat er ooit riante zorgvoorzieningen waren en dat die onbetaalbaar zijn geworden (O&D, 17 december). Ze waren/ zijn niet echt riant en wel degelijk betaalbaar, dankzij de schaal van verzorgingshuizen.

Die renderen goed vanaf een bepaald minimum aantal bewoners, ongeveer honderd. Maar toen bleek dat ouderen zélf langer zelfstandig wilden wonen en niet meer naar een verzorgingshuis wilden. Dat is dus iets heel anders dan moeten.

Zij kregen hun zin, met name van de PvdA. Veel van deze woonvoorzieningen werden opgedoekt, een enorme kapitaalvernietiging. Vervolgens is voorspelbaar en voorspeld gebleken dat zelfstandig wonen met individuele zorg- en schoonmaakhulp aan huis onbetaalbaar is. En nu zitten we met de gebakken peren. Een product waar AH kennelijk wel brood in ziet.

G. J. de Reij, Middelburg

Belast de superrijken

Yvonne Hofs stelt aan de hand van de zorgcaissières terecht vast dat ons zorgstelsel is uitgekleed, waar ouderen, zieken en hulpbehoevende groepen de dupe van worden. Maar waar wringt het nu echt?

De bezuinigingen in de zorg worden gerechtvaardigd met de vaststelling dat onze riante zorgvoorzieningen onbetaalbaar zijn geworden. Dit is volstrekt onjuist: we laten de superrijken voor vele miljarden belasting ontwijken middels de Zuidas. Met dit geld kunnen we gemakkelijk de zorg op peil houden.

De zorg is betaalbaar, maar we kiezen er voor om de superrijken weinig of geen belasting te laten betalen en de zorg uit te kleden onder valse voorwendselen.

Bart van den Ende, Groesbeek

Hand in eigen boezem svp

Naar aanleiding van de bijna overwinning van het Front National, onder meer dankzij de zwakke economie van het land, wil ik toch even memorerem dat veel Fransen selectief zijn in hun behoefte de verschillende Franse kabinetten de schuld te geven van de economische crisis in het land.

Reeds in de periode 1995-1997 heeft premier Alain Juppée gepoogd de Franse economie te hervormen. Hij moest aftreden nadat een paar miljoen Fransen Parijs en andere steden en wegen hadden platgelegd. Het is vaker voorgekomen dat een poging van de regering strandde op weerstand van bijvoorbeeld vakbonden, boeren en vrachtwagenchauffeurs. Bedrijven die verlies draaien, hebben meerdere keren te maken gekregen met stakend personeel en dat zorgt natuurlijk niet voor een beter bedrijfsresultaat.

De Fransen moeten leren dat ze zelf door de zure appel heen moeten bijten. De EU kan niet blijven doorgaan met geld te stoppen in de Franse industrie of landbouw. Feitelijk is het redelijk storend dat ze niet inzien dat ze vooral zelf de schuld zijn van de slechte situatie waarin hun economie zich bevindt.

Harmen Versteeg, Breda

Zet homohaters uit

Max Pam leeft in een utopie. Hij heeft volledig gelijk dat we gewelddadige jodenhaat en homohaat van asielzoekers niet moeten pikken en dat diegenen die zich daaraan schuldig maken moeten worden opgepakt, veroordeeld en onmiddelijk Nederland uitgezet (O&D, 15 december). Hoeveel zijn er al uitgezet? Geen!

Daar gaat justitie zijn vingers niet aan branden, veel te bang voor de vluchtelingenlobby. Dat de homo's, lesbo's, transgenders geen veilige opvangplaats mogen krijgen is echt absurd.

De politieke correctheid, die bestuurders en politici als een lauwe doek over dit land verspreiden - 'vluchtelingen zijn zielig' - verdoezelt dat die vluchtelingen in eigen land homo's, lesbo's en transgenders vervolgen, als ze tijd hebben tussen hun religieuze conflicten.

Als homoseksueel vind ik dat alle moslims teruggestuurd kunnen worden naar hun eigen onverdraagzame landen en daar hun godsdienstoorlogen maar moeten uitvechten. Wij zouden alleen de slachtoffers van die religieuze denkbeelden ruimhartig moeten opvangen. Niemand gelooft toch zeker dat deze nieuwe golf van moslims zich zal aanpassen aan de westerse cultuur.

Kijk maar eens hoe aangepast de tweede en derde generatie Marokkanen bijvoorbeeld zijn. Wij hebben niets geleerd van het recente multiculturele drama in Europa.

Rob Swaak, Middelburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden