Op het tweede gezicht Meng Wanzhou

Zelfs bij haar arrestatie blijft Meng Wanzhou glimlachen

Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: Huawei-topvrouw Meng Wanzhou is altijd even onverstoorbaar, zelfs bij haar arrestatie.

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou na het verschijnen in de rechtbank. Beeld AP

De meesten van ons kijken anders uit onze ogen als we worden gearresteerd in een vliegtuig dan wanneer we applaus oogsten na een Ted-talk op een prestigieuze locatie. Neem twee close-ups van oud-IMF-hoofd Dominique Strauss-Kahn en je ziet meteen op welke hij zich applaus laat welgevallen en op welke hij net uit het vliegtuig is gehaald op beschuldiging van verkrachting.

Probeer hetzelfde maar eens bij Meng Wanzhou. Zij is ook bekend onder namen als Sabrina Meng en Cathy Meng en is de nummer twee van de Chinese techgigant Huawei. De nummer een is haar vader. Aan háár gezicht zie je niet of ze applaus oogst of dat ze in het vliegtuig wordt gearresteerd door de Canadese politie, op verzoek van de VS. Om haar lippen speelt hetzelfde onbestemde glimlachje als bij de Mona Lisa, haar gelaat blijft onbewogen als dat van een sfinx. Arrestaties glijden net zo makkelijk van haar af als applaus, zo lijkt het, en Meng weet meer dan haar westerse vijanden.

De officiële toelichting van de arrestatie is dat Meng het Amerikaanse sanctiebeleid ontdook door via een heimelijk satellietbedrijf van Huawei technische informatie uit de VS door te spelen aan Iran. Maar zou dat alles zijn? Een Canadese ngo noemt Meng een politieke gevangene. In de campagne voor haar vrijlating spreekt ze van ‘een agressieve aanval op alle buitengewone vrouwen in directiekamers’: in deze arrestatie komen Trumps vrouwen- en China-haat samen. Wat als de Volksrepubliek China de nummer twee van Facebook, Sheryl Sandberg, zou laten arresteren?

Helemaal volmaakt is die vergelijking niet: de Chinese topvrouw heeft haar vader boven zich en die vader heeft een innige band met de Chinese leider Xi, op foto’s van die twee is dat goed te zien. Nog een verschil: Meng Wanzhou/Sabrina Meng heeft een biografie van het soort waarin totalitaire regimes excelleren, in de categorie ‘te mooi om waar te zijn’. Haar vader, lezen we, wilde haar niet bevoorrechten, ze begon onderaan bij Huawei, in rotfuncties, ze was zelfs een tijd weg bij de techgigant. Later manifesteerde ze zich ‘onafhankelijk’ voor het bedrijf in Vancouver – en tóch was ze een paar jaar later Huawei’s financieel directeur, beklom ze wereldwijd podia met niemand minder dan Vladimir Poetin en werd ze als ‘rode prinses’ getipt voor de opvolging van haar vader.

Wie naar deze rode prinses kijkt, weet dat spionnenjagers uit de tijd van de Koude Oorlog het makkelijk hadden. Zo’n Rus die KGB-Engels sprak en een verdachte koffer droeg, die liet zich ontmaskeren. Maar hoe ontmasker je zo’n onbestemd glimlachende Chinese techprinses die verklaart dat ze onze vijand helemaal niet is, even ongrijpbaar als de opmars van het Rijk van het Midden zelf? ‘Een beter verbonden wereld wacht op ons’, zegt ze op reclameposters van Huawei. ‘Connectiviteit wordt de nieuwe norm, overal en altijd.’ Wil ze ons het paradijs binnenleiden? Of is haar heimelijke missie ons allemaal te verbinden met de Chinese leider Xi, die, als hij eenmaal al onze data heeft, zichzelf tot koning van de wereld kan kronen?

 Als dat zo is, gaat ze het niet verklappen. Haar tweede echtgenoot – beroep: ‘zakenman’ – betaalde de Canadese justitie 15 miljoen dollar borg. In een van haar villa’s in Vancouver wacht ze haar uitlevering aan de VS af. Nu ze er tijd voor heeft, vertelde haar advocaat, gaat ze een oud project weer oppakken: haar proefschrift aan de Universiteit van Brits-Columbia. Zulke nijverheid zag je bij Russen met KGB-Engels nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden