Opinie

Zelfkritiek is niet sterk ontwikkeld in het voetbal

Voetballer Ruben Schaken verkondigde vorige week trots transfernieuws op Twitter. Een van zijn zoontjes speelt volgend seizoen in de jeugd van Feyenoord, een ander zoontje in de jeugd van Ajax. Kirayno is 7, Jerayno is 6.

Mark van Driel
Ruben Schaken. Beeld anp
Ruben Schaken.Beeld anp

Schaken, die zelf speelt voor ADO Den Haag, woont in Lelystad. Hij moet zijn jongens vijf dagen per week naar de training brengen. 'De één traint dinsdag en donderdag, de ander op maandag, woensdag en vrijdag', vertelde hij het AD. Beide spelers worden in Amsterdam afgezet. Feyenoorder Kirayno wordt daar opgehaald door een busje van zijn club.

Schaken maakte geen geheim van zijn vreugde. 'Waarschijnlijk ben ik de enige Nederlander met een zoontje bij Ajax én Feyenoord', zei hij. Jerayno is 'een pingelaar, een afmaker'. Kirayno omschreef hij als een 'technische, tweebenige middenvelder, een box-to-box-player'.

De zevenvoudig international (ex-Feyenoord, ex-Ajaxjeugd) heeft vertrouwen in zijn zoons. En waarom ook niet? Voetballende vaders brengen voetballende zoons voort. Na Johan kwam Jordi Cruijff, na Danny is er Daley Blind, Jerry ging Nigel de Jong voor, en Patrick lijkt in Justin Kluivert een opvolger te hebben.

Onderzoek

De profsport volgt een maatschappelijk gebruik. Uit onderzoek blijkt dat zoons niet alleen vaak het beroep van hun vader kiezen, ze komen geregeld voor hun dertigste terecht bij dezelfde werkgever. In Denemarken geldt dat voor 28 procent van de zoons, in Canada zelfs voor 40 procent.

In sommige sporten blijkt de kans op succes veel groter als een vader al prof is geweest. Uit een analyse in The New York Times bleek vorig jaar dat de zoon van een NBA-basketballer een achthonderd maal grotere kans heeft de NBA te bereiken dan een willekeurige Amerikaanse jongen.

Dat neemt niet weg dat ambitieuze vaders als Schaken weinig hoop kunnen ontlenen aan de belangrijkste statistiek: de meeste zoons van profsporters halen de top niet (net als de meeste andere jongens).

Gamers

Vergroot Schaken de kans dat zijn jongens de top halen door ze nu al onder te brengen bij Feyenoord en Ajax? Of verkleint hij die juist? Gezien het kritische KNVB-rapport over de jeugdopleidingen dat deze week werd gepubliceerd, is enige scepsis op zijn plaats. Er is veel mis: de trainingen deugen niet, de coaches weten te weinig, de competitie steekt verkeerd in elkaar, kunstgras is nadelig voor de talentontwikkeling.

Misschien gaat het bij Ajax en Feyenoord iets beter dan bij andere clubs. Misschien profiteren de zoons van Schaken van de voorgestelde verbeteringen. Zeker is dat allerminst. Zelfkritiek is geen sterk ontwikkelde eigenschap in het voetbal. Twijfel aan eigen inzichten geldt als teken van zwakte.

Wat minder zelfvertrouwen zou helemaal geen kwaad kunnen, zeker waar het kinderen betreft. Zijn jongetjes van 6 en 7 gebaat bij urenlange autoritten naar de training in Amsterdam en Rotterdam? Zouden Kirayno en Jerayno die tijd niet beter pingelend kunnen doorbrengen op een trapveldje in Lelystad, fantaserend dat ze bij Ajax en Feyenoord spelen?

Van verloren uren op de achterbank worden ze vast geen betere voetballers. Hooguit geweldige gamers.

'De lat moet hoger, op elk gebied'

Met het Oranjeloze EK voor de deur presenteert de KNVB dinsdag het rapport 'Winnaars van Morgen', over hoe het Nederlandse voetbal de achterstand op het buitenland kan inlopen. Wat moet er veranderen? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden