ColumnArnon Grunberg

Zelden kom je iemand tegen van wie je denkt: jij bent de moeite waard om wraak op te nemen

null Beeld

Op een warme zaterdagavond liep ik over Park Avenue naar een restaurant waar ik eten zou gaan ophalen; verder dan ophalen ging het qua restaurants in New York vooralsnog niet, maar geluk is een kwestie van minzame acceptatie. Ik ben buigzaam als riet. Hoewel sociaal conformisme vrijwel ongemerkt een massamoordenaar van de conformist kan maken; niets is risicovrij, zelfs sociaal conformisme niet.

Met inktvissalade, een Frans schapenkaasje en een cocktail (Negroni) in een papieren tas passeerde ik een kerk waarop stond: ‘Enjoy your forgiveness.’ Oftewel: geniet van je vergiffenis. Het drong tot me door dat ik tot nu toe weinig van vergiffenis had genoten. Nu kende ik vergiffenis zoals de kerk dat bedoelde niet, ik had Jezus niet als Heiland geaccepteerd, alhoewel, in het voorjaar van 2018 had ik in de Faithful Word Baptist Church in Phoenix, Arizona, Jezus erkend, wederom sociaal conformisme. Men wilde mij bekeren en om pijnlijke gesprekken te vermijden zei ik dat Christus uiteraard ook mijn heiland was. De Faithful Word Baptist Church is overigens een buitengewoon antisemitische, homofobe en antikatholieke kerk – de leider van die kerk is eens de toegang tot Nederland ontzegd – maar je bent sociaal conformist of je bent het niet.

Terwijl ik door een nog altijd lege stad liep – er waren net zoveel honden op straat als mensen – besefte ik dat je inderdaad van vergeven kunt genieten. Vroeger zei ik geregeld: eerst wraak, dan vergiffenis. Maar ik ben op dat standpunt teruggekomen. Men zou dat mildheid kunnen noemen, ik heb ingezien dat de meeste mensen wraak gewoon niet waard zijn. Dus het omgekeerde van mildheid, die veelal een vorm van versterven is.

Zelden kom je iemand tegen van wie je denkt: jij bent echt de moeite waard om wraak op te nemen. En met zo iemand begin je dan een relatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden