Zeikstralen

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek
Arthur van Amerongen

‘Onze man in de Algarve’, noemen ijverzuchtigen mij schamperend. Oorlogscorrespondent in een bejaardenreservaat. Ik geef ruiterlijk toe dat het even wennen was na de heksenketels van het Midden-Oosten, Afghanistan en Zuid-Amerika, met de positieve kanttekening dat ik hier piepjong ben en door het gezonde leefklimaat beeldschoon opdroog.

Mettertijd ben ik het klankbord voor dertigduizend nooddruftige landgenoten geworden. Nederlandse expats klampen mij vooral aan voor een praatje over incontinentie, een van de grote taboes van onze tijd.

Ik acht mijzelf lekkagedeskundige omdat ik al mijn hele leven kamp met een overactieve blaas vanwege excessief bierverbruik. Gerard Reve had trouwens een goeie remedie tegen gedruppel: keihard in de pielemuis knijpen na het sassen.

Het werd tijd om een slaatje te slaan uit het gezeik en ik bedacht een televisieformat: de Tena-Express. Wapenbroeder Rob Muntz en ik kachelen door de Algarve in een busje, gesponsord door de Zweedse luiermogul. Op parkeerplaatsen van de Aldi en de Lidl geven wij incontinentievoorlichting en goodiebags van Tena weg. Alles gratis uiteraard, want anders komen Hollanders niet.

Onze pitch was een vernedering. Nota bene SBS noemde het format smakeloos, voor Omroep Max bleken we te jong. Uiteindelijk kwamen we bij RTV Noord-Holland terecht omdat Muntz in Zaandam woont. De directie vond de Tena-Express een prima idee, maar kon dat niet gewoon in de studio?

Na snoeihard onderhandelen rolde er een nachtelijke talkshow uit. Muntz presenteerde, met als sidekicks zoon Engel en Paul Jan van de Wint (ex-Waskracht). Gabriël Kousbroek tekende de gasten en ik regisseerde de show vanuit de Algarve, als een hedendaagse Leni Riefenstahl.

In de beste VPRO-traditie zat er veel disfunctioneel bloot in de show, geïnspireerd door Billeke van Ammelrooy poedelnaakt in de badkuip met Barend Servet en Fred Haché.

Na een strenge selectie werd Mandy Slim onze gastvrouw. Zij was vroeger actief in de adult industry maar is inmiddels een keurig webcammeisje.

Het zaakje ontspoorde al snel want het regende klachten vanwege Mandy’s memmen en drankmisbruik in de show. Onze quiz De Zwakste Blaas, het enige onderdeel van de Tena-Express dat niet gesneuveld was, vond men smeerlapperij.

Tijdens de verkiezingsspecial ging het faliekant mis toen Bert de Pijper, gemeenteraadslid te Amstelveen voor de ChristenUnie, belaagd werd door een halfblote Mandy en Jan Lul, een acteur in een piemelpak. Wisten zij veel dat het Berts echte achternaam is.

De stekker kon elk moment uit de show worden getrokken en dus hielden wij de eer aan onszelf. De showbizz is toch niks voor mij. Dan maar geen BN’er.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden