Commentaar

'Zeggen dat moslimterreur niets met islam te maken heeft, is niet voldoende'

Moslims kunnen niet volstaan met de verzekering dat moslimterreur niets met de islam te maken heeft, schrijft Sander van Walsum in het commentaar van de Volkskrant. 'Islamitische terroristen kunnen alleen worden bestreden in eigen kring.'

Iraakse soldaat bij Tuz Khurmatu in het noorden van Irak, in de buurt waar IS zich zou ophouden. Beeld afp
Iraakse soldaat bij Tuz Khurmatu in het noorden van Irak, in de buurt waar IS zich zou ophouden.Beeld afp

James Foley is niet het eerste slachtoffer van een (radicaal-) islamitische beul. En hij zal, naar te vrezen is, ook niet de laatste zijn. Maar als - zoals de sinistere video van zijn 'executie' suggereert - de Amerikaanse journalist door een in Groot-Brittannië opgegroeide moslim is onthoofd, wordt zichtbaar hoezeer het schrikbeeld van een jihad in het Westen al realiteit is.

De islam is niet de enige bron van terrorisme. In de jaren zeventig pleegden goed opgeleide kinderen van de middenklasse terreurdaden in Europa en de VS. Ze waren relatief succesvol zolang hun enig begrip ten deel viel. Maar uiteindelijk keerde de samenleving zich tegen hen en verkommerden de terroristen - zich verbeten vastklampend aan het eigen gelijk - in de marginaliteit.

Afwijzing binnen de eigen gemeenschap
Van een geloofwaardige afwijzing van moslimterreur binnen de eigen geloofsgemeenschap is vooralsnog geen sprake. Wel beklagen moslims zich erover dat zij op het duivels werk van hun radicale geloofsgenoten worden aangekeken, of poseren zij als slachtoffers van de oppositiepoliticus Geert Wilders. En steeds is daar de rituele verzekering dat moslimterrorisme niets met de islam te maken heeft. Daarmee kan echter allang niet meer worden volstaan. Zolang terroristen zich op de zuivere islam beroepen, heeft hun terreur alles met de islam te maken - of de 'gematigden' dat nu leuk vinden of niet.

Wie zich echt van het islamitisch terrorisme wil distantiëren, zou zich moeten afvragen hoe het komt dat islam en terrorisme zo met elkaar verweven zijn geraakt. Wie begaan is met de reputatie van deze wereldgodsdienst moet beseffen dat de moslimterreur hem bij uitstek aangaat. Niet de ouders die hun dwalende kinderen aangeven bij justitie zijn de nestbevuilers, maar de jihadisten.

Zoals de 20ste eeuw ons heeft geleerd, gedijen radicale ideologieën vooral bij de gratie van de wegkijkers - om nog maar te zwijgen over de goedpraters. Islamitische terroristen kunnen niet in de marge worden gedrongen door de samenleving waarvan zij zichzelf hebben afgewend. Zij kunnen alleen worden bestreden in eigen kring. Door moslims die, als ze werkelijk menen dat islamitische terreur niets met de islam te maken heeft, onderhand toch doodziek zouden moeten zijn van macabere IS-video's.

Sander van Walsum is verslaggever van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden