Column

Zeg gewoon dat je strakke spieren lekker vindt staan

null Beeld epa
Beeld epa

Er is een trend onder mannelijke BN'ers: als een mongool je lichaam opblazen. Die treffende bewoording komt trouwens niet van mij, maar van Thijs Römer, dit weekend in Volkskrant Magazine (+). 'Voor de RTL4-serie Nieuwe Buren ging ik als een mongool dat lichaam van me opblazen. Echt elk uur van de dag was ik ermee bezig, drie maanden lang.' Hij bedoelde dat hij heel hard had getraind zodat hij een opgepompt lijf zou krijgen. Voor een rol in Nieuwe Buren.

Ook wist Thijs Römer dat fanatieke trainen in hetzelfde interview terug te voeren op de jeugd van zijn moeder, en op het katholicisme en zelfs het communisme: het werd een ingewikkelde, Knielen op een bed violen-achtige verklaring van gewichtheffen in de sportschool. Want dat hoort bij de trend van BN'ers die hun lichaam opblazen, dat je er een andere verklaring bij verzint dan: ik had zin om spierballen te krijgen.

Eerst hadden we Arie Boomsma. Hij blies zijn lichaam op in de tijd dat je er geen flauwe excuusjes voor hoefde te verzinnen. Toen volgde Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig. Hij veranderde van een dunne sliert in een boom van een kerel. Hij werd zo groot dat sommige mensen zich afvroegen of Pepijn Lanen in zijn geheel gephotoshopt was. Uit een interview in Men's Health bleek dat Lanen dat opblazen had gedaan voor 'de structuur'. 'Het trainen kwam net op een punt in mijn leven dat ik wel weer behoefte begon te krijgen aan wat structuur.' En: 'Het was dus echt een openbaring, toen ik begon met rennen, en later met kickboksen en krachttraining, dat ik het fijn vind en er voldoening uit haal.'

Ik vind sporten ook fijn, overigens, maar het verschil is dat ik er niet mee doorga totdat ik eruitzie als Arnold Schwarzenegger.

Een paar weken geleden had Filemon Wesselink zich plots opgeblazen. Hij gebruikte de goede oude smoes 'Ik deed het voor de onderzoeksjournalistiek'. Want Wesselink, even citeren uit Metro: 'onderzocht de drijfveren van mensen om zo vaak in de sportschool te zijn'.

Het doet me allemaal erg denken aan de vrouwelijke variant van dit alles. Op verkleedfeesten, bij carnaval en Halloween zijn er altijd legioenen vrouwen die verkleed gaan als 'duivel' of 'katje'. Dit komt er altijd op neer dat ze zich verkleden als hoer. Met een netpanty en kittige poezenoortjes op hun hoofd. Dit onder het mom van 'Ik ga naar een verkleedfeestje!'

Nee, je wilt er gewoon eens lekker hoerig uitzien, meid. Geeft niks, maar geef het gewoon toe.

Dus, advies aan de volgende BN'er die in opgeblazen staat een interview geeft: je hoeft niet te zeggen dat het voor een RTL-serie was, of voor de structuur. Of voor de onderzoeksjournalistiek. Zeg maar gewoon dat je het lekker vindt staan, die strak beaderde spieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden