OpinieTerugtrekken mariniers

Zeeland vangt nu de klappen. Dat is onterecht

Zeeland komt al weken negatief in het nieuws: de mariniers willen er niet naar toe. Dit pakt slecht uit voor het imago van de waterrijke provincie, een ‘aantrekkelijker gebied’ dan veel mensen denken.

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie na een overleg met het bestuur van de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en het waterschap over de problemen rond de verhuizing van de marinierskazerne.  Beeld ANP
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie na een overleg met het bestuur van de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en het waterschap over de problemen rond de verhuizing van de marinierskazerne.Beeld ANP

Jim Goedhart (mede-oprichter en voorzitter Stichting De Zeeuwse Connectie):

‘Het gaat er niet om of de mariniers wel of niet naar Zeeland willen komen. Die mariniers willen het liefst überhaupt niet verhuizen. Zeeland vangt nu de klappen. Dat is onterecht. Natuurlijk is het onhandig om je hele gezin te verhuizen, maar deze kwestie loopt al meer dan tien jaar. Het kan dus niet ineens een verrassing zijn dat ze moeten verkassen, dat vind ik dus wat flauw. Maar wat mij betreft is het graag of niet.

Daarbij komt: afspraak is afspraak. Als er een handtekening wordt gezet en een afspraak vervolgens wordt teruggedraaid, dan moet er een andere oplossing komen. Dat betekent compenseren vanuit de overheid om er blijk van geven niet onbetrouwbaar te zijn.

Het gaat hier om schrikbarende bedragen. Als je kijkt naar de toegevoegde waarde van die kazerne, al de mensen die daarbij horen en de spin-off van alle betrokken bedrijven in de regio en je berekent dat voor de komende vijftig jaar. . .

Daarnaast: als je het over compensatie hebt, is een extra bedrag voor imagoschade ook op zijn plaats. Het imago van Zeeland wordt geschaad door deze situatie en dat is erg jammer en onterecht. Elke stad in Zeeland is bruisender dan Doorn. Er zitten fantastische bedrijven in Zeeland − ook innovatief. Er is meer en gaver werk in Zeeland dan mensen denken.

En wat de gevoelsafstand betreft? Dat is vooral beeldvorming. Ik ken mensen in Amsterdam die langer onderweg zijn van de ene naar de andere kant van de stad dan mensen onderweg zijn van Goes naar Rotterdam. Die ‘afstand’ zit tussen de oren en zegt meer over de beperkte kijk van Nederlanders op hun plek in de wereld. Maar Zeeuwen zijn slecht in zichzelf verkopen. We zijn te bescheiden, niet zulke grote schreeuwers. En onbekend maakt onbemind. Het is veel Amsterdamser om van de daken te schreeuwen hoe fantastisch je bent, al wordt iets dan drie keer mooier voorgespiegeld dan hoe het in werkelijkheid is. Zeeuwen zijn erg nuchter.

Katinka Polderman (Zeeuw, cabaretier):

‘Ik ben op mijn 17de uit Zeeland vertrokken en zou er dolgraag weer willen wonen, maar dat is logistiek verre van praktisch. Wanneer ik Zeeland binnenrijd, voel ik nog altijd: ‘Hier hoor ik, dit is mijn thuis.’ Ik geloof niet dat er veel schort aan het imago van Zeeland. Het is de uitwaaiprovincie bij uitstek, er zijn fijne boekwinkels, mooie oude gebouwen en steden met leuke terrassen. Mensen blazen er niet te hoog van de toren, maar maken het wel waar, dat vind ik mooi.

‘Wat de mariniers betreft: het is een erg ondoordacht plan. Economisch zal het fantastisch zijn. Maar je hebt toch met mensen te maken die hun levens willen leiden en niet zomaar kunnen worden overgeplaatst?

‘Zeeland ligt afgelegen, vanuit Vlissingen duurt het bijna een uur ‘naar boven’ om de provincie uit te zijn. Je kunt mensen niet gedwongen afzonderen van hun familie, en bepaalde werksectoren zijn nu eenmaal ondervertegenwoordigd in Zeeland. Denk aan universitaire banen, banen in (medisch) onderzoek of posities in de kunstsector. Ze zijn er wel, maar wil je bij de grote bedrijven werken, dan moet je toch echt in de Randstad zijn.

Het verzet tegen de kazerne in Zeeland heeft in mijn optiek vooral te maken met de gevoelsmatige afstand tot de rest van Nederland. En iets doen aan de bereikbaarheid, door bijvoorbeeld een snellere treinverbinding? Liever niet. Ik vind het wel fijn dat je wat moeite moet doen om er te komen. Anders wordt het straks druk, stijgen de huizenprijzen en komen er mensen wonen die zeggen dat hanen voor 7.00 uur ’s ochtends niet mogen kraaien.’

Cees Pille (wethouder gemeente Goes, VVD):

‘Ik geloof niet dat Zeeland bij uitstek kampt met een imagoprobleem. Als de mariniers naar Maastricht of Groningen hadden moeten verhuizen, was de situatie hetzelfde geweest. Het is heel jammer dat de kwestie Zeeland negatief treft, zo van: ‘dáár willen we niet naar toe’.

Zelf ben ik een nieuwkomer in Zeeland, ik woon er nu drie jaar, daarvoor in Rotterdam. Ik was na mijn verhuizing positief verrast over wat er op relatief kleine schaal allemaal gebeurt: op cultureel, sportief en economisch gebied. Het is hier veel aantrekkelijker dan mensen buiten het gebied veelal denken. Niks ‘grote leegte’.

Bestuurlijk Zeeland gaat er nog altijd van uit dat de mariniers gewoon komen. Inmiddels vol ‘zilte Zeeuwse trots’ denk ik: ‘kom op jongens, even doorpakken en je hier vestigen’. Op geboortegrond van de mariniers nota bene, de stad van Michiel de Ruyter. Banen voor partners zijn hier zo gevonden, Zeeland heeft de meest krappe arbeidsmarkt van Nederland met een diverse economie.

De oplossing van ons imagoprobleem is een kwestie van de lange adem. Zeeland is een bescheiden regio, dat siert het gebied. We moeten de regio positiever uitdragen, extraverter zijn en meer de publiciteit zoeken. Er wordt in Terneuzen bijvoorbeeld een zeesluis aangelegd voor één miljard euro: veel mensen hebben daar geen weet van; de zeesluis van IJmuiden komt meer in het nieuws. En de toegevoegde waarde van de fusiehaven van Gent en Zeeland is even groot als die van Schiphol. Wie weet dat?

We kunnen blijven denken ‘in de Randstad vallen we niet op’, maar we kunnen ook inzetten op regiomarketing, die ontwikkeling is gelukkig gaande. Zeeland is meer dan toerisme. Het is een regio van kansen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden