Column

Ze hadden nog net geen dooie varkentjes in de studio opgehangen

'Je vraagt je langzamerhand af wat schadelijker voor de samenleving is, de verkrachtingen of het toedekken door politie. #Rotherham #Keulen #Zweden'. Meer dan een retorisch tweetje had de DWDD-redactie niet nodig om directeur van debatcentrum de Balie annex power-bal Yoeri Albrecht uit te nodigen. Want er worden dus zaken toegedekt. Wat en waarom precies, weet niemand. Maar laten we het daar gewoon eens over gaan hebben. Aan tafel!

Wat is schadelijker: de verkrachtingen of het toedekken? Pop-upmeningen, ongefundeerde verdachtmakingen en de gemakkelijke onwaarheid zijn misschien nog wel schadelijker. Beeld anp

Huisnestor Sywert en tafeldame Fidan Ekiz mochten ook meedoen en er bleek - hoewel je het eigenlijk niet mag zeggen - genoeg over te zeggen. Yoeri oreerde over Rotherham, waar een groot seksschandaal door de politie onder het tapijt was geveegd. Matthijs genoot met volle teugen. Inhoud aan tafel. Grote taboes doorbreken. Man. Heerlijk.

Volgens Sywert lag het ook aan de media. Hij bekende dat hij zichzelf weleens stiekem censureerde, maar daar ging hij mee ophouden. Als de mensen het niet via de reguliere kanalen te horen krijgen, dan maar via Sywert. Bijvoorbeeld door een onderzoek te noemen waar niemand over wilde schrijven, en dat in een handomdraai te extrapoleren zodat er momenteel 10.000 zedendelinquenten op de stoep staan. Tafeldame kon zich zo boos maken over de post-Keulense naïviteit van politici: 'Hoe bedoel je dat kan in Nederland niet gebeuren? Hallo! We hadden Theo van Gogh in Amsterdam op straat liggen.' Verdomd.

Matthijs dresseerde er ondertussen haastig achteraan: 'Wat doet die ongemakkelijke waarheid met jou? De journalistiek laat zich dus muilkorven! Maar waarom? Waarom?' Ze hadden nog net geen dooie varkentjes in de studio opgehangen, maar de geur van verzetsspray stroomde de huiskamers in. Hup, daar was Yoeri weer: 'Voordat je het weet ontstaat er een klimaat waarin je het nauwelijks meer over seks kan hebben. Op Facebook mag al niks meer.' We wisten allang niet meer wat het allemaal met elkaar, met vluchtelingen, laat staan met Keulen te maken had, maar het werd inderdaad eindelijk gezegd. En dan hadden we het volgens Yoeri 'nog niet eens over Zürich gehad'.

Goed. Sywert bleek er 'in de stress van het moment' bij de stroom verkrachters die hij ons land liet binnendenderen toch een nulletje naast te hebben gezeten. Ongeveer. En dus mocht ie de volgende dag terugkomen. Met excuses. En een wetenschapper. Een die in strijd met de huisregels niet binnen twee minuten op de tafel ging staan. Arme Sywert. Stress van het moment. Het zou voor sommigen reden zijn zich alleen nog maar per e-mail te laten interviewen. Toch, waarom meldde hij niet ook dat dat niet-gepubliceerde onderzoek gewoon in de krant had gestaan? En waarom moest hij er helemaal alleen voor opdraaien? Waarom geen excuses van DWDD voor dit item? Of voor Yoeri Albrecht?

Verkrachtingen, toedekken. Toedekken, verkrachtingen. De Betrouwbare Mannetjes konden moeilijk kiezen. En dus besloten we er, vrijuit extrapolerend, maar een derde keuzemogelijkheid aan toe voegen: een zooi pop-upmeningen en ongefundeerde verdachtmakingen ventileren en en passant een gemakkelijke onwaarheid verkondigen. Misschien is dat wel schadelijker.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Nico!

Veel plezier van uw nieuwe mening.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden