CommentaarMegxit

Zal de media pas verzadigd zijn als ze het huwelijk van Harry en Meghan op de klippen hebben gejaagd?

Het ziet er niet naar uit dat de Britse tabloids hun belangstelling voor Harry en Meghan nu zullen verliezen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De tijd zal leren of de ‘harde Megxit’ die koningin Elizabeth, naar het schijnt, heeft geforceerd te verkiezen was boven een ‘zachte Megxit’. Dat zal het geval zijn als de nieuwe positie van Harry en Meghan – buiten het koninklijk huis maar binnen de invloedssfeer van Hollywood – niet tot onduidelijkheid en nieuwe fricties leidt. Als hun keuze voor vrijheid – die altijd heel betrekkelijk zal zijn – ook voor andere leden van de koninklijke familie een leven in de publicitaire luwte mogelijk maakt.

Maar de breuk van het echtpaar met The Firm zal bovenal een noodzakelijk kwaad blijken te zijn als ze aanleiding geeft tot zelfreflectie bij de Britse boulevardpers, en tot eerbiediging van de wens van Harry en Meghan om met rust te worden gelaten. De voortekenen stemmen, wat dit betreft, niet optimistisch. Volgens een oud-hoofdredacteur van The Sun is het echtpaar nu nog interessanter voor de tabloids dan het tot dusverre al was. Een Britse mediadeskundige sprak de vrees uit dat de tabloids – die meerdere keren door Harry en Meghan voor de rechter zijn gedaagd – pas verzadigd zullen zijn als ze het huwelijk op de klippen hebben gejaagd.

Eén ding kan nu al zonder voorbehoud worden vastgesteld: de progressieve hoop op een ‘postraciaal Groot-Brittannië’ die op hun huwelijksdag nog door Harry en Meghan werd belichaamd, is in nog geen twintig maanden tijd vervluchtigd. Vanaf de eerste dag klonk racisme door in veel artikelen die – niet alleen in de tabloids – aan Meghan Markle zijn gewijd. En als niet oneerbiedig werd gerefereerd aan haar herkomst, werd haar sociale engagement wel verdacht gemaakt.

Megxit zal in elk geval een ontwikkeling bespoedigen die eerder al in gang werd gezet, getuige de foto die koningin Elizabeth onlangs liet maken van haarzelf en de directe troonopvolgers: een verkleining van het koninklijk huis. De ervaring in Nederland laat zien dat hiermee het functioneren van de constitutionele monarchie kan zijn gediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden