'Zakendoen over nieuw Thialf? Wees gewaarschuwd'

Het nieuwe Thialf gaat volgens vorige week gepresenteerde plannen 100 miljoen euro kosten. Daarvan is 60 miljoen nog ongedekt. Misschien iets voor Aegon, de voormalige hoofdsponsor van de schaatsbond die zich jarenlang afficheerde als de vader van het schaatsen?

Het verzekeringsconcern heeft wat goed te maken. Het bedrijf heeft zich gedragen als een ploertige vader. Jarenlang heeft het sluw geprofiteerd van het goedmoedige plattelandsimago van het schaatsen. Ondertussen werd het vertrouwen van de schaatsliefhebber flink geschonden, om niet te zeggen misbruikt.

Afgelopen zomer veroordeelde de rechter Aegon in hoger beroep tot een fikse schadevergoeding. Het bedrijf verkocht een spaarproduct dat Koersplan heette: dat geldt als de moeder aller woekerpolissen. Klanten moesten voor een verzekeringpolis een premie van ruim 11 procent betalen, terwijl 1,6 procent volgens de rechter redelijk was geweest. De klanten werden onvoldoende voorgelicht.

De rechter veroordeelde Aegon tot het betalen van een schadevergoeding van 33 miljoen euro aan 22 duizend gedupeerde klanten. Dat bedrag kan nog flink stijgen. Als elke poliseigenaar een schadevergoeding claimt, kan dat oplopen tot een miljard. Daarvoor kan in elke Nederlandse provincie een nieuw Thialf worden gebouwd.

Nu wil het toeval dat de voormalige directeur van Aegon Nederland voorzitter is van de Stuurgroep Nieuw Thialf.

Johan van der Werf, nummer 127 in de recentste Volkskrant-top-200 van invloedrijke Nederlanders, vertrok in 2008 bij Aegon. Het concern moest toen bij de staat aankloppen voor steun: drie miljard was nodig om het te redden. Aegon loste het bedrag afgelopen zomer af, plus 1,1 miljard aan rente.

Van der Werf kreeg volgens het jaarverslag van Aegon over 2008 een vertrekpremie van 3,7 miljoen euro mee. In eerdere jaren streek hij al meer dan een miljoen euro aan prestatiebonussen op: in 2005 meer dan een half miljoen en in 2006 bijna 700 duizend euro.

Van der Werf en Aegon: samen zouden ze vast de miljoenen kunnen opbrengen die nodig zijn voor een nieuw Thialf, of op zijn minst zouden ze een flink begin kunnen maken. Het zou getuigen van vaderlijk gedrag ten opzichte van het schaatsen: van het vermogen fouten toe te geven, berouw te tonen, en geleden schade enigszins te vergoeden.

Het zal niet gebeuren. Van der Werf gaat geen fondsen werven voor een nieuw Thialf. Op de suggestie om bij te dragen uit eigen vermogen reageert hij met de opmerking dat hij 'om niet' voorzitter van de Stuurgroep Nieuw Thialf is.

Aegon is in cassatie gegaan tegen de uitspraak van de rechter. Kennelijk heeft het bedrijf geen spijt van het misleiden van talloze schaatsliefhebbers. Wat de gevolgen zijn voor een nieuw Thialf? De tijd zal het leren. Maar wie er straks ook zakendoet met de Stuurgroep Nieuw Thialf, wees gewaarschuwd. En: lees de kleine letters in de contracten.

Mark van Driel is sportverslaggever bij de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden