Commentaarxtc
Xtc reguleren? We kennen de effecten niet wegens gebrek aan ervaring
Overheidsregulering van xtc klinkt logisch, maar het wietexperiment moet eerst wat ervaring brengen.
Enige vasthoudendheid kan GroenLinks niet worden ontzegd. Nadat de partij in 1994 al pleitte voor de legalisering van xtc – nadat op een ‘GroenLinks-houseparty’ uitbundig was ingenomen – volgt nu het pleidooi om op z’n minst de productie te reguleren. De overheid moet de regie nemen, vindt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg. In de eerste plaats om meer grip te krijgen op de kwaliteit van de pillen, die alomtegenwoordig zijn in het uitgaansleven. In de tweede plaats om de grootscheepse criminele handel en productie de wind uit de zeilen te nemen.
Het is in al z’n eenvoud een aantrekkelijk idee. Waarom strikt vasthouden aan een wettelijk verbod op iets waarop in het sociaal verkeer het taboe al lang is verdwenen? Hier geldt hetzelfde argument als in het wietdebat: de overheid moet zich niet aan de maatschappelijke werkelijkheid onttrekken.
Video: Als het aan GroenLinks ligt, wordt xtc uit het criminele circuit gehaald en gaat de overheid de regie nemen over de productie ervan.
Vervolgens wordt het – net als in het wietdebat – toch weer ingewikkeld zodra de tegenstanders de bezwaren erbij halen. Twee springen eruit. Eén: ook onder overheidstoezicht zullen zich overdoses en andere ernstige ongelukken blijven voltrekken. Welke overheid wil daarvoor de verantwoordelijkheid nemen? Daar komen ingewikkelde politieke debatten van. Twee: de criminele industrie is grotendeels gebouwd op de export en zal dus gewoon blijven bestaan als de overheid de binnenlandse handel reguleert. Als dat zo is, valt een belangrijk argument voor regulering weg. Het blijft de vraag of het mogelijk is als land een geheel eigen drugsbeleid te voeren binnen een unie met open grenzen.
De waarheid is dat we de effecten van regulering niet kennen wegens gebrek aan ervaring. Daarom is het geen gek idee van het huidige kabinet om het met de wiet de komende jaren bij wijze van proef eens te proberen. Nu is het alleen nog zaak die proef zo in te richten dat ook de betrokken gemeenten en de experts er brood in gaan zien.
In het gunstigste geval liggen er dan straks resultaten waarmee het volgende kabinet vooruit kan richting regulering, waarna ook de ons omringende landen kunnen worden overtuigd. Dan volgt, als Buitenwegs veronderstellingen kloppen, de xtc vanzelf.
Lees ook:
Moet de overheid zich ontfermen over de productie van xtc? GroenLinks vindt van wel
GroenLinks wil dat de productie van xtc onder regie komt van de overheid, en daarmee uit het criminele circuit wordt gehaald. Nederland moet het initiatief nemen om strenge VN-verdragen over verdovende middelen te wijzigen, vindt de partij.