ColumnPeter de Waard

Wordt Tata versus Tata nu een PR-gevecht?

null Beeld

Het afgegrendelde bedrijfsterrein van de staalfabriek in IJmuiden doet tegenwoordig veel denken aan het Gallisch dorpje dat omringd door Romeinse legerkampen dankzij de toverdrank dapper weerstand kan bieden aan de Romeinen.

Tata Steel IJmuiden zoals het officieel heet – hoewel werknemers liever de oude naam Hoogovens gebruiken – biedt al bijna 13 jaar soortgelijke weerstand aan het Indiase Tata-rijk dat zich uitstrekt van Jaguar en Rover tot Tetley thee, chemie, consultancy en staal

De huidige directeur van de vestiging in IJmuiden Theo Henrar vervult de rol van stamhoofd Heroïx met verve. COR-voorzitter Frits van Wieringen en FNV-bestuurder Aad in ’t Veld zijn Asterix en Obelix. En Peter Blauwhoff, de voorzitter van de raad van commissarissen, moet de druïde Panoranix zijn die stilzwijgend met een gouden snoeimes maretak snijdt voor de benodigde toverdrank.

Heel lang was het gevecht van het kleine Tata in IJmuiden tegen het grote Tata in Londen en de opperbazen in Mumbai te vergelijken met een potje judo, waarin alle regels van de sportiviteit werden geëerbiedigd en de uitslag met de mantel der liefde werd bedekt.

Maar sinds het fusieplan met ThyssenKrupp mislukte en ceo Hendrik Adam van Tata Steel Europe aankondigde dan m aar 3000 banen te schrappen (waarvan 1600 in IJmuiden) lijkt het meer op Badr Hari tegen Rico Verhoeven.

Beide partijen hebben zich tot hun tanden bewapend. Terwijl Tata in het verleden met één mond sprak – de PR-functionarissen in Londen en IJmuiden stemden hun uitlatingen na onderling overleg op elkaar af – is er nu een persstrijd gaande.

Tata Steel Europe heeft het multinationale communicatiebureau Edelman in de hand genomen die vanuit een kantoor aan de Zuidas de media probeert te paaien.

De directie IJmuiden is in zee gegaan met Frans van der Grint van Confidant Partners (ooit PR-adviseur van Akzo topman Ton Büchner in het vijandige overnamegevecht met PPG Industries) en voert zijn eigen communicatiestrategie.

Op Valentijnsdag 14 februari zou Tata Europe bekend gaan maken waar de klappen zouden vallen. Maar deze week verzekert Theo Henrar in een brief aan de vakbond FNV dat de directie IJmuiden zich houdt aan de eerdere werkgelegenheidsafspraken. En die houden in dat voor oktober 2021 geen gedwongen ontslagen in IJmuiden. De brief zal waarschijnlijk alleen geschreven zijn om uit te laten lekken.

Het is toverdrank voor Van Wieringen en In ’t Veld die één front kunnen vormen en met het strijdbare personeel de Tata-legerkampen kunnen bestoken. Mogelijk moet het ook de Haagse politici waakzaam houden en eventueel bewegen zich voor IJmuiden even sterk te maken als voor KLM.

Het is een onuitputtelijke stripserie : IJmuiden en de Britten, IJmuiden en de Goten en IJmuiden en de Indiërs. Hopelijk is er voldoende toverdrank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden