Opinieblogcoronavirus

‘Wordt het geen tijd om het coronavirus te omarmen?’

Het coronavirus houdt ons in de ban, zeker nu het virus Europa steeds verder binnendringt en langzaam maar zeker naar Nederland oprukt. ‘Het grootste gevaar van corona is de paniek om corona’, stelde een Milanese hoteleigenaar. Zo lijken de meeste Volkskrant-lezers er ook over te denken, blijkt uit de reacties.

Redactie
Covid-19 en Nederland Beeld Arend van Dam
Covid-19 en NederlandBeeld Arend van Dam

‘Communicatieconsternatie’

Wereldwijd waart een levensgevaarlijk virus rond, groot in Azië, nog klein in Europa. In Nederland ontstaat consternatie. Als het om epidemische ziektes gaat, is één criterium van het allergrootste belang. Dat is tijdige, adequate en eenduidige informatieverstrekking. Zinsneden als ‘vooralsnog zie ik weinig reden tot paniek’ (aldus viroloog Bert Niesters, UMC Groningen) of ‘het zou me niet verbazen als we er binnenkort wel één hebben’ (al sprekende over een besmettingsgeval in het NOS Achtuurjournaal van 24 februari, viroloog Marion Koopmans, Erasmus MC, ) zijn misschien begrijpelijk; adequaat en eenduidig zijn ze niet.

Vaklui zijn over het algemeen goed in het uitoefenen van hun vak. Daarom pleit ik ervoor om virologen aan de bestrijding van het coronavirus te laten werken en communicatiedeskundigen aan de informatieverstrekking over het virus in de media. De kunst van effectieve communicatie is om verbinding te leggen tussen de feiten en de belevingswereld van de mensen op wie je je boodschap richt. In deze tijden van coronadreiging is doeltreffende communicatie, naast virusvakwerk, ook van levensbelang.

Eric Baars, Haarlem

Tabakvirus

2 van de 100 mensen die het coronavirus krijgt sterft eraan. 50 van de 100 mensen die roken, overlijdt aan een roken gerelateerde ziekte. In het eerst geval is er wereldwijde paniek. Beurzen kelderen, mondkapjes, hele dorpen in quarantaine, draaiboeken, mannen/vrouwen in witte pakken en ga zo maar door.

In het tweede geval kunt u gewoon naar de klantenservice gaan van een supermarkt om tabak te kopen. Zonder mondkapje.

Len Koetsier, Groningen

Mondkapjes-gekte

Met verwondering volg ik de media en de gekte rondom de mondkapjes. Net alsof dit helpt tegen de verspreiding van het coronavirus. En dat terwijl de media aandacht voor het vreselijke leed in Noordoost-Syrië tanende is.

Of denken we: ‘ Ver van mijn bed show, laat ze maar lekker’. Ik vind het stuitend. De VN zou morgen in moeten grijpen in Syrië waar een half miljoen kinderen creperen. Het coronavirus heeft dan wel een globaler karakter, maar krijgt wel heel veel aandacht in het door media gehypte landschap.

Tijd voor een herdefinitie: wat is nieuws?

Roelf Goos, Groningen

Griep- versus coronacijfers

‘Het grootste gevaar van het coronavirus is de paniek om het coronavirus’, zo citeerde de Volkskrant een uitspraak vanuit Italië. Elk jaar is er een griepperiode, en nog al wat mensen sterven dan aan de griep.

Gemiddeld wordt een sterfte van 1 procent gemeld, maar voor 80-plussers zou dat 7 procent zijn. Het is verstandig dat daar in de kranten normaliter weinig aandacht aan wordt gegeven. Maar nu zou het nuttig zijn als in de getroffen landen van het coronavirus - China, Zuid-Korea, maar ook Italië - daar wél aandacht aan zou worden gegeven, en dan met name in vergelijking met de coronacijfers.

Ik neem aan dat het RIVM toegang heeft tot beide type cijfers. Ik geef het RIVM in overweging om, in overleg met de pers, nu al het initiatief te nemen om beide type cijfers voor de getroffen landen wekelijks te publiceren. Tevens zou het RIVM contact kunnen opnemen met zusterinstituten in die landen, teneinde hen voor te stellen hetzelfde te doen. Dit is dus geen verzoek om persvoorlichting, maar een voorstel om zelf de pers voor te lichten.

H.J. Rang, Almelo

Omarmen

Het coronavirus rukt langzaam maar zeker op naar Nederland. Uit de berichtgeving wordt steeds duidelijker dat de mortaliteit vergelijkbaar is met een gewone griep. Ondertussen is de schade die door alle preventiemaatregelen wordt veroorzaakt immens veel groter dan bij zo’n gewone griep. Wordt het geen tijd om het virus te omarmen? Alleen op die manier zijn we er ook snel weer vanaf.

Martin Hagen, Beverwijk

Onzinnige quarantaine

Er sterven dagelijks gemiddeld 3.600 mensen wereldwijd in het verkeer, en tachtig à honderd door het coronavirus. Verkeer ook maar stilleggen?

Kunnen we even normaal doen met z’n allen. We hebben het hier over een griep die ietsje dodelijker is dan de gebruikelijke. En dus niet over zoiets als ebola. Dus die quarantaine is ook onzin.

J. Later, Amsterdam

Corona zet ons met de rug tegen de muur

Bijna heeft het coronavirus Nederland bereikt via een Duits slachtoffer. Het was van meet af aan arrogant te denken dat zo’n virus wel overwaait: ja het waait over, maar landt nu overal.

Bij het beruchte ebolavirus sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meteen groot alarm: ‘een internationale gezondheidscrisis’. Dit virus is veel gevaarlijker, alleen al door zijn snelle en onverwachte verspreidingspatroon. Wetenschappers laat staan politici hebben geen verklaring voor het plotselinge opduiken ervan in bijvoorbeeld Italië. Ik weet uit mijn studie microbiologie hoe verraderlijk een virus ‘haar’ zogeheten gastheercel binnendringt en zich middels het daarin aanwezige dna vermeerdert. Bij gangbare virussen geen ramp, een griepje overleven we wel of we zijn gevaccineerd. Tegen dit nieuwe virus is nog geen kruid gewassen.

De (waarschijnlijk) Chinese brandhaard wordt bestreden met een lapmiddel: pas als besmetting is geconstateerd worden plaatsen afgesloten. Dan loop je dus per definitie achter de feiten aan daar het via reizigers allang weer elders is beland: dweilen met de kraan open dus.

Voorlopig kan men niet anders, maar het zou reëel zijn als de mondiale politiek zou erkennen dat we met de rug tegen de muur staan.

Jan Verniers, Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden