ColumnPeter de Waard

Wordt het Damrak beter van een notering van een Pools pakketbedrijf?

null Beeld
Peter de Waard

De Amsterdamse effectenbeurs, filiaal van de pan-Europese beurs Euronext, zou de financiële evenknie kunnen worden genoemd van Artis of de hortus botanicus. Het wordt in toenemende mate bevolkt door zogenoemde exoten: fondsen die niets met Nederland van doen hebben, behalve dat ze hier een beursnotering hebben. Het op een na grootste fonds in de AEX – na ASML – is nu Prosus, een Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij in een Chinees ict-bedrijf.

Vandaag zal de Poolse pakketbezorger InPost zijn debuut maken op het Damrak. In totaal zullen 175 miljoen aandelen voor een prijs tussen de 14 en 16 euro worden genoteerd. Dat betekent dat het Poolse bedrijf wordt gewaardeerd op ruim 7 miljard euro: drieënhalf keer zoveel als onze eigen PostNL of Signify, de voormalige lichttak van Philips.

Amsterdam klopt zich op de borst deze grote vis te hebben binnengehaald. InPost is geen traditioneel postbedrijf met postbodes die langs de huizen gaan. Het heeft in Polen een netwerk van Automatische Pakket Machines (APM’s) met kluisjes waar pakketjes afgeleverd kunnen worden die door mensen worden opgehaald. Vorige maand werd de tienduizendste geopend in Wroclaw.

Die kluisjes bevinden zich op plekken waar mensen toch al dagelijks langs komen, zoals supermarkten, tankstations of bushaltes. InPost is bezig ook APM’s te plaatsen in Groot-Brittannië en Italië.

Maar de beursgang is niet bedoeld om nieuw geld aan te trekken voor investeringen, bijvoorbeeld voor het oprichten van APM’s in Nederland. Bestaande aandeelhouders maken een deel van hun belang te gelde. Een notering op de beurs van Warschau zou het meest logisch zijn, omdat Polen zelf als beste het verdienmodel van dit bedrijf kunnen beoordelen. Nederlandse beleggers zullen er niets mee hebben.

Maar het bedrijf heeft daar geen boodschap aan. Beurzen worden tegenwoordig gezien als simpele platforms die mondiaal opereren. Noteringen kunnen overal zijn. Daarbij zoekt het water het laagste punt: de plek van de minste kosten en regelgeving. Misschien komt er ooit een moment dat Ahold Delhaize – ons grootste supermarktconcern – in Polen is genoteerd en Polomarket – het grootste van Polen – hier.

Indices zoals de AEX zijn allang geen weerslag meer van het welvaren van een nationale economie. De beurs van Amsterdam heeft zich in het verleden herhaaldelijk verslikt in exoten zoals Gucci en UPC. Er is ook geen enkele reden om te juichen over de komst van InPost noch de vier of vijf andere bedrijven uit verre oorden die in de rij zouden staan voor een notering in Amsterdam. Ze zijn even nuttig als de brievenbussen van nv’s die hier alleen maar zitten om belasting te ontwijken.

De beurs zou geen Artis of hortus moeten zijn, net zoals de Zuidas geen Bermuda zou moeten zijn. De beurs is bedoeld om bedrijven te faciliteren voor het aantrekken van eigen vermogen. Het is Artis noch de Hortus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden