ColumnDe Kwestie

Worden de beurzen geteisterd door Halloween?

Peter de Waard

Omdat aandelenmarkten zelden rationeel reageren, worden koersdalingen vaak verklaard door irrationele factoren zoals bijgeloof. Net zoals er slimme mensen zijn die vrijdag de 13de hun huis niet uit durven, zijn er hoogopgeleide mensen die van de aandelenmarkt vluchten als de tiende maand van het jaar begint. Reden is dat juist de beurs-crashes van oktober in het collectieve geheugen zijn gegrift.

De meest beruchte is de beurscrash van 1929, die de aanleiding was voor de Grote Depressie van de jaren dertig. Op Zwarte Donderdag 24 oktober 1929 verloren de beurskoersen op Wall Street 10 procent, nadat in de jaren daarvoor een enorme speculatieve bubbel was ontstaan doordat het land, vaak op de pof, massaal in aandelen was gaan beleggen in de overtuiging dat die alleen maar meer waard zouden kunnen worden. Er brak paniek uit.

Politici, banken en bedrijven probeerden de mensen gerust te stellen, maar op dinsdag 29 oktober (Zwarte Dinsdag) waren er alleen nog verkopers van aandelen en geen kopers meer. Ook de beurs-crash van 22 jaar eerder -  ‘Paniek van 1907’ - vond in oktober plaats. Op Zwarte Maandag 19 oktober 1987 verloor de Dow op één dag 22,6 procent, nog altijd de grootste daling op één dag in de geschiedenis. En ook dit keer zijn in oktober de beurzen onderuitgegaan.

Maar statistisch is oktober geen slechte beursmaand. Uit eerder onderzoek van Jeremy Siegel van de universiteit van Pennsylvania over een periode van meer dan honderd jaar bleek dat september juist de slechtste beursmaand is. Het is de enige maand waarin de gemiddelde opbrengst op aandelen negatief is. En niet alleen in de VS, maar ook in negentien andere landen. Een reden daarvoor is er niet, of beleggers moeten met het korten van de dagen somberder zijn gestemd.

Na september zijn mei en februari de slechtste maanden op de beurs. De beste zijn december en januari. Beleggers klampen zich er graag aan vast, hoewel het verleden nooit iets zegt over de toekomst.

Dat geldt ook voor de beurswijsheid Sell in May and go away, but remember to come back in september. In de zomermaanden zouden de beurzen het slechter doen dan in de winter. Maar gemiddeld is het rendement op aandelen in de periode mei tot en met september niet slechter dan die van oktober tot en met april. Terwijl de meeste crashes in oktober worden onthouden, worden die in andere maanden gemakshalve vergeten. De Lehman-crash in 2008 - het moment waarop de kredietcrisis escaleerde en banken wereldwijd dreigden om te vallen - vond in september plaats. De internetzeepbel van eind jaren negentig knapte in april 2000. Alleen zijn daaraan geen ‘zwarte dagen’ verbonden.

Dat iedereen bang is voor oktober zal misschien te maken hebben met Halloween. Als de geesten van de doden die van de levenden overnemen, dreigt een sombere toekomst.

Wie daarin gelooft, gelooft vast ook dat de aandelenmarkt zich aan de kalender houdt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden