COLUMNIONICA SMEETS

Woedende artikelen van moeders laten op zich wachten – eerst die 210 taakjes

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Ionica Smeets

Terwijl ik met mijn handen in het afwaswater het huiswerk van mijn zoon aan het overhoren was, vroeg ik me ineens af hoe andere ouders de taken verdelen nu zo’n beetje iedereen vanuit huis werkt.

Een team van socioloog Mara Yerkes heeft onderzocht hoe de taakverdeling tussen vaders en moeders veranderde door de coronacrisis. Ongeveer 22 procent van de vaders zegt nu meer zorgtaken op zich te nemen, desondanks doet bij 65 procent van de onderzochte gezinnen de moeder nog steeds (flink) meer.

Ik hoor antideeltijddecadentie-activist Sander Schimmelpenninck al mopperen dat die vrouwen dan eerst maar eens fulltime moeten gaan werken. Maar eerder onderzoek laat zien dat óók bij ouders die evenveel werken, vrouwen gemiddeld meer tijd besteden aan zorgtaken.

De laatste tijd las ik in allerlei artikelen hoe moeilijk mannen het allemaal vinden, dat huishouden en zorgen voor hun eigen kinderen. Zo schreef The Lily, een krant door en voor vrouwen, over een vrouw aan het hoofd van een Amerikaans techbedrijf. Toen haar 3-jarige zoon thuis kwam te zitten door de corona-uitbraak, zag ze geen andere oplossing dan haar bedrijf te ontbinden, haar 13 medewerkers te ontslaan en thuis voor haar kind te zorgen. Want haar man, die werkeloos thuiszat, had na drie dagen aangegeven dat hij het écht niet volhield om de hele tijd op het kind te letten.

Julien Althuisius beschreef vorige maand in deze krant dat hij ongeschikt was om de hele dag met zijn kinderen te zijn: ‘Aan het eind van mijn papadag voelde het alsof ik na een schipbreuk bewusteloos in de branding van een eiland lag.’ Hij was gestopt met die papadagen, maar door de coronacrisis, waarin hij gedwongen thuiszit met zijn kinderen, wil hij het toch weer gaan proberen.

Ook de Japanner Susumu Kataoka kwam tijdens de lockdown tot nieuwe inzichten. Hij maakte een filmpje van zijn huis met een drone en kreeg vervolgens op zijn flikker van zijn vrouw. Als hij tijd had voor dit soort onzin, kon hij dan misschien ook eens iets van de rommel opruimen die te zien was in het filmpje? Of eens iets meer met de kinderen doen?

Kataoka dacht dat hij al behoorlijk wat deed en maakte een lijstje van de 21 huishoudelijke taakjes die hij deed. Zijn vrouw sloeg terug met een spreadsheet met de 210 taakjes die zij deed. Katoaka moest toegeven dat de taken in huis misschien toch niet helemaal eerlijk verdeeld waren. Nu kijkt hij voor hij met zijn drone gaat klooien eerst op de lijst om te zien wat hij in huis kan doen.

In april beschreef Rutger Lemm in het Volkskrant Magazine hoe hij van plan was om de zorg voor zijn baby eerlijk te delen met zijn vriendin. Maar toen het kind er eenmaal was, drukte hij steeds vaker zijn snor, omdat hij ‘tijd voor zichzelf nodig had’. Hij merkte op dat zijn vriendin de luxe van klagen over iets als de afwas niet eens kende, zij deed het gewoon. Lemm probeerde te veranderen en nam steeds meer taken van zijn vriendin over, maar ‘helemaal fiftyfifty wordt het nooit’.

Soms vraag ik me af waar de golf woedende artikelen blijft van de moeders die ook doodmoe zijn van alles en best eens wat tijd zouden willen voor zichzelf. Maar ik vermoed dat zij eerst nog even 210 taakjes aan het wegwerken zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden