Column

Wit, zwart, ginger, als je hartje maar roze is

Geklungel zeker. Maar geen doofpot. Dat topambtenaar Cloo en Opstelten onder een hoedje zouden hebben gespeeld, was 'totaal ongeloofwaardig' want dat zou Opstelten zeker met de commissie hebben gedeeld. 'De situatie van een doofpot veronderstelt organisatie en bestuurskracht, en die was er niet.' Dat vond hij misschien nog wel erger. Parlementaire enquête? Kan je proberen. Maar denk niet dat een verhoor onder ede iets toevoegt. 'Wie niet wil praten, kun je niet dwingen', aldus Marten Oosting, commissievoorzitter tevens grondlegger van de good cop/good cop-verhoormethode.

De Betrouwbare Mannetjes hadden moeite hun kerntaak te vervullen nu de Publieke Omroep de zijne verkwanselde. Zomerstop. Eind mei en Pauw noch DWDD. Walgelijk. NPO-directeur Frans Klein verdedigde het besluit met verve. Je moet die formules fris houden. Bovendien, de mensen zijn ook een beetje praatmoe. Gelukkig hadden we Sylvana nog. Het journaal opende zelfs met het op Facebook georganiseerde 'uitzwaai-event', een woord dat met familiedrama, Arabische lente, fluwelen revolutie en jihadreis onze Top-5 Onterecht Gezellig Klinkende Woorden eindelijk compleet maakte.

De initiatiefnemer, een of andere Donny, had zijn RedBull-dieet onderbroken om 'een tegengeluid' te laten horen. Vanwege de 'heftige reacties' en de 'bedreigendheid' had hij overwogen de pagina offline te halen. 'Aan de andere kant: mensen laten wel statements zien, dat ze het oneens zijn met mevrouw Simons.' De vleesgeworden Butthead (of is het Beavis?) mocht ook nog even NRC Handelsblad ondersmeren met z'n tegengeluid. Hij gaf toe dat het een haatcampagne was, maar 'zij haat ook alles waar wij van houden'. Nee, ze hoort hier niet en dus moet ze op 6 december samen met de andere pieten het land uit. Grappie natuurlijk. Mochten ze toch gewoon zeggen? 'Dat heeft niets met huidskleur en afkomst te maken.' Mevrouw Simons. Typisch Donny. Altijd beleefd.

Hoe gingen ze dit nou weer in het Sinterklaasjournaal proppen? NTR-baas Paul Römer gaf na het vertrek van Erik van Muiswinkel toe met het programma te worstelen. Het moet een reflectie zijn van wat er leeft in de maatschappij, vond Römer, die de vergelijking met Nieuwsuur maakte. 'De roetpieten in 2014 kwamen er mede onder invloed van het maatschappelijke debat. Maar we nemen geen standpunt in.' Klopt. Als je even wegdenkt dat het herschminken vorig jaar nou juist de reden is dat je superieure Hoofdpiet na 18 jaar je kleuteractualiteitenprogramma verlaat.

We hielden de zaak nog eens tegen het licht. Praatmoe? De eerste talkshowloze week ging gepaard met een hypercorrectie van heb ik jou daar. En wie niet wil praten kan je dan misschien niet dwingen, soms zou je mensen bijna willen kunnen dwingen niet te praten. Nee, ook wij konden niet anders dan concluderen dat niemand het zwijgen was opgelegd. Zeker, het vroegtijdig stoppen van Pauw en DWDD is geklungel, maar hier was geen sprake van een zomerstop. Een zomerstop veronderstelt rust en bezinning en die is er niet. En dat is misschien nog wel erger.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wit, zwart, ginger, als je hartje maar roze is.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden