De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Wisseling van de wacht bij de zwarte gaten en plezier met een WK zonder Oranje

Philippe Remarque
Martijn van Calmthout Beeld Marcel Wogram
Martijn van CalmthoutBeeld Marcel Wogram

Einde van een tijdperk

Martijn van Calmthout die bij de Volkskrant vertrekt, dat is het einde van een tijdperk. Generaties Volkskrantlezers heeft hij ingewikkelde zaken uitgelegd als quantummechanica, zwarte gaten en het Higgs-deeltje. Martijn, een natuur- en sterrenkundige die in 1991 bij de krant begon, was ruim zeven jaar lang chef van de wetenschapsredactie. Uit die tijd stamt het nu nog dagelijks gehanteerde ‘Van Calmthoutprotocol’, dat de redactie verplicht bij berichten over wetenschappelijk onderzoek altijd ook een specialist uit het vakgebied te raadplegen die niet aan het onderzoek heeft meegewerkt, voor de nuance en tegen de borstklopperij.

Martijn was geestelijk vader van katernen als Kennis en Wetenschap. Hij experimenteerde met het toegankelijk maken van wetenschap voor een breed publiek. Hij haalde de ‘wiskundemeisjes’ Jeanine Daems en Ionica Smeets binnen. En Maarten Keulemans en Tonie Mudde, die zaken aanstekelijk uit de doeken kunnen doen. In de Balie presenteerde Martijn op lichtvoetige wijze meer dan honderd keer het Kenniscafé. En hij schreef een hele plank vol wetenschapsboeken. Met dat laatste gaat hij overigens gewoon door. Waarom gaat Martijn dan deze zomer weg bij de Volkskrant? Omdat hij NIKHEF, zeg maar de Nederlandse branche van het deeltjeslab Cern, aan goeie communicatie met de buitenwereld gaat helpen. Over naar the dark side, grappen we bij de krant dan al snel, maar die deeltjesmensen gunnen we natuurlijk het beste. En wij houden het Van Calmthoutprotocol.

George van Hal

George van Hal Beeld Rowin Ubink
George van HalBeeld Rowin Ubink

Nu zitten we wel met een zwart gat van enige omvang. Maar dingen lossen zich vaak vanzelf op, dat is de zonnige zijde van mijn functie. Chef wetenschap Tonie Mudde bestelde een stuk bij een wetenschapsjournalist die eens een fascinerend verhaal over gezichtsherkenners bij Scotland Yard voor ons had geschreven, George van Hal. Hij bleek zo toegankelijk te kunnen schrijven over harde natuurkunde, dat Tonie het aan mij (eindexamen in zes talen en geschiedenis) durfde voor te leggen. De beeldspraak van een kopje koffie maakte dat zelfs ik het begreep. We besloten hem aan te nemen als opvolger van Martijn, want de Volkskrant moet goed blijven in theoretische natuurkunde. U kunt zelf oordelen of we daar goed aan hebben gedaan, want dat stuk staat vandaag in Sir Edmund. Gisteren tekende ik Georges contract. Hij is 37, sterrenkundige, schreef het boek Robots, Aliens en Popcorn over wetenschap in de film en werkte acht jaar bij het wetenschapsblad New Scientist. Het is met exacte wetenschap net als met kunst, vindt hij: ‘Je moet het mensen soms uitleggen zodat ze het mooie ervan kunnen zien.’ Ik vertelde over mijn onbegrip van quantumcomputers en dingen die er tegelijkertijd zijn en niet zijn. Natuurkundigen begrijpen dat volgens George zelf ook niet volledig. Dat is alvast erg mooi.

Video’s uit Rusland

Beeld uit Rusland. Beeld RV
Beeld uit Rusland.Beeld RV

Tsja, en dan is het WK begonnen. Zonder Oranje, dus dat maakt de krant wat vrijer in de aanpak. Zie het experiment met literatuurrecensent Arjan Peters, die in V een rubriek over voetbal en boeken schrijft. We hebben Hassan Bahara met het Marokkaanse elftal meegestuurd, want we willen toch een favoriete ploeg hebben met onze eigen voetballers. Beluister zijn verhaal op de podcast het Volkskrantgeluid. Er is de krantencolumn Davaj, maar verslaggever Willem Vissers, onze man ter plekke, heeft ook videocolumns opgenomen waarin hij voor elke wedstrijd een toepasselijke anekdote uit de hoed tovert. En dan is er Ruslandcorrespondent Tom Vennink, die in de videoreeks ‘generatie Poetin’ jonge Russen van diverse pluimage in beeld brengt. Bekijk beslist de video van gisteren: Tom gaat op stap met een griezelige kozakkencommandant die tevens vriendelijk en grappig is. U vindt hem in onze tableteditie en in de videosectie op volkskrant.nl.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden