Column De kwestie

Wint Trump of Xi Jinping het wedstrijdje armpje drukken?

Peter de Waard

Donald Trump gebruikt meer superlatieven dan een perstribune met voetbaljournalisten. Het past bij het borstgeroffel van een politieke macho. Hij wil het sterkste leger ooit, het atoomakkoord met Iran was de slechtste deal ooit en de Nafta het slechtste handelsakkoord ooit. De griepprik is de grootste zwendel ooit. Het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen is de grootste heksenjacht ooit.

Dat hij afgelopen weekeinde een aantal vage toezeggingen van de Chinese president Xi Jinping op de top van Buenois Aires de grootste handelsdoorbraak ooit noemde, moet dan ook met een korreltje zout worden genomen.

Trump wil het handelstekort dat de VS met China hebben halveren van 400 tot 200 miljard dollar per jaar. China zou daarvoor aanzienlijk meer Amerikaanse energie-, industrie- en landbouwproducten moeten kopen. En volgens Trump is Xi Jinping daartoe bereid. Maar in de eigen verklaring zeggen de Chinezen daar helemaal niks over. Tijdens eerdere onderhandelingen zou China bereid zijn geweest het handelstekort met 70 miljard dollar terug te brengen, maar dat vond Trump toen te weinig. Dat ze daar nu 130 miljard dollar aan hamburgers, cola en Fords bij willen doen, staat nergens. Ook Trumps bewering dat de Chinezen 40 procent invoerheffing voor Amerikaanse auto’s verlagen, komt van één bron: de president van de VS.

De enige concrete toezeggingen van China waren niet langer dwars te liggen bij de overname van NXP door Qualcomm en de productie van de gevaarlijke drug fentanyl aan banden te leggen. Maar Qualcomm hoeft NXP niet meer en de fentanyl wordt in China vooral illegaal geproduceerd, zodat Xi daar geen controle over heeft.

Dat er binnen drie maanden tussen de VS en China echt een concreet akkoord kan worden gesloten is bijna een even optimistische gedachte als dat de Palestijnen en de Israëli’s de strijdbijl begraven. Het wordt een wedstrijd armpje drukken, waarbij degene die het zwakste staat de grootste concessies moet doen. Trump ligt in de huidige handelsoorlog flink onder vuur van de sojaboeren die hun export naar China hebben zien instorten en de auto-industrie die door de handelsoorlog meer moet betalen voor staal en andere metalen. Een lange oorlog zou de eigen economie flink wat schade kunnen toebrengen, terwijl over een jaar de campagne voor de volgende presidentsverkiezingen begint.

Xi Jinping hoeft niet te worden herkozen. Hij is president voor het leven. Maar ook hij zal rekening moeten houden met de belangen van de Chinese bedrijven en het Chinese volk. Indien Trump daadwerkelijk de importtarieven van 10 naar 25 procent zal verhogen, zou de Chinese economie daar echt last van kunnen gaan krijgen. De groei zou dalen onder de 6 procent per jaar.

De grootste handelsdoorbraak ooit kan zo eindigen in de grootste deceptie ooit. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.