Willen we goed onderwijs houden, dan móeten we wel staken

'Vandaag zijn leraren helaas genoodzaakt te staken. Kinderen krijgen nu niet het onderwijs dat ze verdienen', stelt voorzitter van de PO-Raad, Rinda den Besten. Ze legt uit waarom de leraren staken, hoe het onderwijs te verbeteren en waarom meer salaris de problemen in het onderwijs wél oplost. De raad behartigt de belangen van de schoolbesturen in het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs.

Een lerares bij een digibord op basischool de Globetrotter in Rotterdam Zuid. Basisschoolleraren leggen het werk neer uit protest tegen het lerarentekort, de werkdruk en de slechte salarissen.Beeld anp

Op 5 december verliep het ultimatum voor minister Arie Slob. 1,4 miljard euro is er nodig om leraren in het primair onderwijs (po) een eerlijk salaris te kunnen betalen en de werkdruk te verminderen. Belangrijk, niet in de laatste plaats omdat het primair onderwijs een groeiend lerarentekort kent, oplopend tot ruim 11.000 leraren in 2027. Helaas zijn de leraren genoodzaakt vandaag opnieuw te staken.

In zijn opinieartikel Deeltijdcultuur, het spel en de knikkers rept Frank Kalshoven niet over het lerarentekort. Volgens hem kampt de sector met hele andere problemen: de 'deeltijdcultuur' en de hoeveelheid vrouwen voor de klas. Bovendien heeft het po er al veel geld bijgekregen en is de kwaliteit desondanks niet verbeterd. Een loonsverhoging lost deze issues niet op, zegt hij.

Voor zijn problemen hebben we de nodige oplossingen:
Oplossing 1. Kalshovens gedachte is: iedereen fulltime voor de klas, dan verdien je vanzelf al meer. Klopt als een bus, maar het is een illusie om te denken dat iedereen fulltime kan werken. Een dag noeste arbeid meer loont gewoon te weinig. Deeltijdwerk is bovendien niet exclusief voorbehouden aan het onderwijs, maar een Nederlands verschijnsel. We werken de minste uren in heel Europa concludeerde het CBS deze zomer.

Dat neemt niet weg dat we in de strijd tegen het lerarentekort het meer uren werken heus willen stimuleren. Hoe triggeren we werknemers meer te gaan werken? Precies, door meer salaris en meer kans op een promotie of doorontwikkeling. En door gratis kinderopvang of een aantrekkelijker belastingtarief voor iedereen die meer werkt.

Oplossing 2: Kalshoven wil meer mannen voor de klas, want die werken vaker fulltime. Meer mannen, daar zeggen we volmondig ja tegen. Hoe we dat kunnen regelen? Precies, door de salarissen te verhogen. Want er zullen maar weinig mannen en vrouwen zijn die fulltime leraar willen worden als je in het bedrijfsleven een baan kunt krijgen waar je tot 30 procent meer kan verdienen. Of een baan in het voortgezet onderwijs waar de lonen tot 20 procent hoger liggen. Het lerarensalaris is geen vetpot, laat staan kostwinnersloon. Willen we serieus kunnen concurreren met andere beroepen, dan is een serieus salaris niet de enige, maar wel een belangrijke troef.

Oplossing 3: Kalshoven wijst erop dat de sector er de afgelopen jaren geld heeft bij gekregen. Dat klopt. Maar met dat geld zijn óók extra taken gekomen. Bovendien zijn de kosten veel harder gestegen. De Algemene Rekenkamer liet bijvoorbeeld al zien dat de bekostiging gestoeld is op schoolborden met krijtjes, terwijl veel scholen nu werken met digiborden en tablets. Wie dat niet gelooft, kom maar op met een parlementair onderzoek naar de bekostiging. Dit alles heeft zijn weerslag op de kwaliteit van het onderwijs.

De eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar, zo bleek dit voorjaar uit onderzoek van de inspectie. Dat is zorgelijk. Want dat betekent dat een generatie kinderen niet het onderwijs krijgt wat die verdient en dat de kansenongelijkheid in de maatschappij alleen maar groter wordt. Dat is pas duur. Hoe we de maatschappij geld kunnen besparen? Precies, door de lerarensalarissen te verhogen. We dagen Kalshoven graag uit voor een potje knikkeren.
Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden