Willem de Vierde

Jan Mulder

Kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en hun particuliere secretarissen vergaderen regelmatig over de modernisering van het koningschap. Het brein achter deze bijeenkomsten is Jaap Leeuwenburg, die sinds 1995 de rechterhand van de kroonprins is en de titel prins pils langzaam maar zeker heeft omgekeerd in prins water en, om het werk te voltooien, nog in overleg is met Willem-Alexander of hij uiteindelijk koning Willem de Vierde gaat heten.

De heer Leeuwenburg vindt dat staatsbezoeken minder ceremonieel moeten worden en meer tijd dient te worden ingeruimd voor inhoudelijke gesprekken. Ook wil hij meer invloed op de keuze van de te bezoeken landen. (Wat zou Jaap in die landen van plan zijn?)

Gelezen: NRC Handelsblad, maandag 28 april.

In het profiel zegt een jeugdvriend van Leeuwenburg: ‘Jaap zoekt nooit de randen op. Hij weet waar de stoep eindigt.’

Sorry.

Als je het staatsbezoek dus het koningschap meer inhoud wil geven, dan ga je over de rand van de stoep, ben je stiekem bezig het ‘Zweedse model’ – alleen ceremoniële activiteiten voor koningskinderen –naar de vergetelheid te dringen, terwijl in Nederland de afgelopen jaren net een voorzichtige discussie op gang kwam om het model hier ook in te voeren.

Minder inhoud, meer poespas.

Maar Jaap Leeuwenburg wil blauw bloed ‘van deze tijd’. Zijn ideale monarchie is open en toegankelijk. De vorst mag meer zeggen dan ‘goedemorgen’ en ‘hartelijk gefeliciteerd’. De pers wordt serieus genomen, het water in de gaten gehouden, het staatsbezoek zelf ingevuld.

Monarchiedeskundige Rehwinkel over Leeuwenburg: ‘Hij zoekt naar de minder vanzelfsprekende contacten voor de prins.’ ‘Geen pompeuze burgemeesters en andere irrelevante hotemetoten’, knipmessen de auteurs van het artikel er achteraan.

Ik zou, prins zijnde, helemaal geen zin in werkbezoeken met inhoud hebben. Nee, lekker laat opstaan, dukaten tellen, me laten aankleden, met de kardinaal flikflooien, in een koets rijden, de lakei slaan, een everzwijn schieten, nieuwe muiltjes passen, met een nauwelijks bewegend handje wuivend met de hongerende onderdanen achter het hoge hek in aanraking komen, in plaats van de afstand kleiner te maken zoals mijn persoonlijke assistent Jaap Leeuwenburg wil.

Willem-Alexander heeft de verkeerde secretaris.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden