Wilders telt zijn knopen

De ruzie in de coalitie over Griekenland werpt zijn schaduw vooruit: hoe lang houdt Rutte de PVV binnenboord?

de Volkskrant

Premier Rutte blijft er vooralsnog laconiek onder: de coalitiepartners die elkaar de tent uitvechten, de snoeiharde aanval van Wilders op de steun aan Griekenland, de steeds dreigender taal vanuit de PVV.

Een lachende Rutte kan echter niet verhullen dat het kabinet reden heeft tot zorg. Na een halfjaar dringt tot de PVV door dat er grote risico’s zitten aan het regeren: terwijl de meeste bewindslieden werk maken van de hervormingen in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid, ontvouwt minister Leers nog altijd geen initiatieven om het land om te bouwen tot een onneembare vesting voor niet-westerse immigranten. Uitgerekend de man die de PVV-agenda beheert, worstelt met de verhoudingen in Europa en met zijn eigen kritische CDA-achterban.

Als komende maandag ook nog eens een rechtse meerderheid in de Eerste Kamer uitblijft, wordt Leers definitief vleugellam en nadert het moment dat Wilders zijn knopen gaat tellen: waarom zou hij alle pijnlijke bezuinigingen aan zijn achterban blijven verkopen als hij er zo weinig voor terugkrijgt? Vandaar de vrees in de coalitie dat Wilders’ huidige onverzoenlijke houding over de Grieken vooral dient om straks een plausibele reden te hebben om eruit te stappen. Niemand kan straks zeggen dat de PVV niet heeft gewaarschuwd als de hulp aan Griekenland daadwerkelijk een gat in de Nederlandse begroting slaat.

Het is daarom erop of eronder maandag. Als het verkeerd afloopt voor de coalitie, zou Rutte wel eens veel sneller dan verwacht de rekening gepresenteerd kunnen krijgen van een pact met een partij die, als het erop aankomt, maar één werkelijk belang heeft: de strijd tegen de immigratie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden