Wilders staat terecht terecht!

Iin een rechtsstaat geldt de wet ook voor politici

Mohamed Rabbae

Sommige hooggeleerden in het strafrecht achten het niet juist dat Wilders door moslims voor de rechter gedaagd wordt. Ze voeren verschillende argumenten aan zoals: veroordeling tast de vrijheid van meningsuiting aan, moslims kunnen kennelijk niet tegen een stootje en tot slot: dit is een politiek proces. Zijn deze argumenten steekhoudend? Laten we ze één voor één beantwoorden.

Fundamenteel recht
De vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht in een democratie. Deze vrijheid wordt meestal en terecht zeer ruim gemeten door de rechter. Maar deze vrijheid is echter niet absoluut. Onze grondwet kent geen verticale hiërarchie tussen de verschillende grondrechten. Zelfs artikel één waarin de gelijkheid tussen burgers en het non-discriminatie beginsel is verankerd kan, in specifieke gevallen, door de rechter gewogen worden tegen een ander grondrecht.

De vrijheid van meningsuiting doet soms heel veel pijn; daarom is het dan ook een grondrecht. Moslims hebben tot nu toe verschillende islamcritici meegemaakt: Bolkestein, Fortuyn, Hirsi Ali en anderen. Ondanks hun soms beledigende en grievende uitspraken, hebben we hen nooit voor rechter gebracht. Dit om de volgende redenen:

Ten eerste, Bolkestein en Fortuyn hadden scherpe kritiek op de islam en de moslims, maar waren niet uit op het zaaien van haat en vijandigheid tegen de moslims. Ten tweede, beide critici waren open voor het debat met moslims. Ondergetekende heeft een paar keer de degens met hen gekruist. Dit, in tegenstelling tot Wilders die elk debat met de moslims ontwijkt. Ten derde, beide critici hadden een integratiemodel voor ogen dat ons weliswaar niet aansprak, maar ze waren wel voor insluiting van moslims in de samenleving en niet voor hun deportatie uit Nederland, zoals Wilders voor de Deense televisie verklaarde( juni 2009). We kunnen dus wel tegen een stootje.

Gelijk voor de wet
Eén van de wezenskenmerken van de rechtsstaat is dat we allemaal gelijk zijn voor de wet. Het is bekend dat zelfs binnen de Europese Unie er politici zijn- zoals Berlusconi- die zich graag boven de wet willen plaatsen. Er zijn ook populistische politici, zoals Wilders, die vinden dat de rechters door henzelf benoemd moeten worden. Maar we zijn gelukkig in Nederland. En niet één of andere bananen-repuliek.

Verschillende Kamerleden en ministers zijn tot nu toe door burgers dan wel het Openbare Ministerie voor de rechter gebracht. Tweede Kamerlid Janmaat werd een paar keer veroordeeld om zijn uitspraken over migranten. Nooit hebben we toen een hoogleraar strafrecht horen zeggen dat het een politiek proces was. Tegenwoordig worden Wilders en zijn kiezers bijna heilig verklaard door sommige juristen.

Afgelopen zondag verklaarde prof. Ankersmit uit Groningen in het t.v.- programma Buitenhof dat “een veroordeling van Wilders een veroordeling van anderhalf miljoen kiezers betekent”. Met andere woorden: als je maar genoeg kiezers hebt dan mag je zeggen wat je wilt, zonder dat de rechter eraan te pas mag komen.

Populisme
Zou de heer Cohen van de PvdA, die nog meer kiezers heeft dan Wilders -volgens deze logica- niet nog hoger boven de wet mogen staan? Het populisme is helaas ook binnen onze universiteiten doorgedrongen. De heer Ankersmit zal waarschijnlijk ook weten dat Le Pen, de leider van het Front National in Frankrijk, die veel meer kiezers heeft dan Wilders, door de Franse rechter is veroordeeld vanwege zijn onrechtmatige uitspraken over moslims. Dit geldt ook voor de Belgische parlementariër Feret. In beide gevallen heeft de Europese rechter deze nationale vonnissen bekrachtigd. Conclusie: in een rechtsstaat geldt de wet ook voor politici.

De instantie die binnen een democratische rechtsstaat nooit mag wijken voor de druk en de status van wie dan ook – ook niet van de gekozen politicus - is de rechter. Zo niet dan is het hek van de dam!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden