OpinieBrieven

Wil (wijlen) Bonnema via de prijs voor het mooie ontwerp van Jan Nauta wat goed maken?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 21 november.

Interieur van het Huis aan het Meer van Jan Nauta. Beeld Studio Nauta
Interieur van het Huis aan het Meer van Jan Nauta.Beeld Studio Nauta

Brief van de dag

Architect Jan Nauta won de Abe Bonnema Prijs 2018 voor het ontwerpen van een buitenhuis dat de omgeving niet overheerst, maar zich er bescheiden naar voegt. Dat is nogal andere koek dan de paal van Bonnema zelf (wolkenkrabber Achmeatoren Leeuwarden), die de halve provincie Friesland onbescheiden domineert.

Bij het buitenhuis van Jan Nauta kun je beschut tegen wind en zon zitten. Rondom de Achmeatoren waai je uit je hemd en in verband met de glazen muurbekleding die af en toe naar beneden valt, durf ik niet eens in de buurt te komen.

Wil (wijlen) Bonnema via de prijs voor het (mooie) ontwerp van Jan Nauta wat goed maken, of is hier ironie in het spel?

R.J. Hoek, Marrum

Actievoeren

Als Rosa Parks haar verzetsdaad had gepland in een lege bus had er geen haan naar gekraaid. Ze weigerde echter op te staan voor een blanke passagier in een volle bus en de burgerrechtenbeweging tegen racisme was geboren. Een week voor of na de sinterklaasintocht demonstreren heeft vanuit actieperspectief totaal geen impact. Actievoeren is net als marketing: Timing doet er toe. Hoe iedereen dus ook denkt over de actievoerders tegen Zwarte Piet, rationeel kan vastgesteld worden dat iemand die iets in een samenleving wil veranderen een moment kiest waarop iets gaat schuren en de aandacht het grootst is. Laten we optimistisch zijn: soms moet het eerst slecht gaan om het beter te laten gaan. Daarna komt de dialoog en krijgt de verandering gestalte.

Marien van Schijndel, Deventer

Vergeet de logica

Sommigen denken dat het verhaal van roetveegpieten in deze tijd van cv-ketels en warmtepompen niet lang overeind kan blijven. Maar als kind in de jaren ’90 had ik al geen besef meer van andere warmtebronnen dan cv. Mijn opa en oma hadden een open haard, maar alleen voor de gezelligheid. Toch heb ik nooit getwijfeld aan het verhaal dat Piet door de schoorsteen komt. En niet alleen bij ons, maar bij alle kinderen in Nederland, wat logistiek toch een hele prestatie is. Overigens nam ik ook voetstoots aan dat Sint de dag na de nationale intocht naar Roosendaal kwam, en vroeg ik mij nooit af waarom je Pieten nooit cadeautjes ziet kopen, en waarmee ze die dan zouden betalen.

Het verhaal van de roetveegpieten blijft dus overeind zolang alle ‘grote mensen’ samen - ouders, scholen, burgemeesters, politie, Rijkswaterstaat, televisiemakers, zelfs de minister president - één keer per jaar dit magische verhaal aan hun kinderen cadeau geven. Als we naar logische verklaringen gaan zoeken, kunnen we er voortaan maar beter helemaal mee stoppen.

Bart van der Zanden, Cuijk

Stresstest?

Waar zijn we toch mee bezig? Dat we geld gaan pompen in een stresstest voor kinderen onder de 3 jaar, waarvan nog maar moet blijken wat de betrouwbaarheid is. Investeer liever in de basisvoorwaarden om een kind veilig op te laten groeien. Zorg voor een goed werkend consultatiebureau dat de mogelijkheid en de tijd heeft om te zien in welke situatie kinderen opgroeien. Investeer vanuit gemeenten in een goed steunend netwerk, zodat kinderen niet in het nauw komen. Investeer in de jeugdzorg, zodat wachtlijsten korter worden. Dat lijkt me zinvoller dan instrumenten ontwikkelen die moeten meten of kinderen stress hebben. En die waarschijnlijk ingezet zullen worden bij kinderen van wie we allang aan ons water kunnen voelen dat ze in de stress zitten.

Marjoleine Schoenmaekers, Venlo
Een bezorgde huisarts

Zorg in Nederland

Vorige week is mijn moeder op 89-jarige leeftijd overleden in Roosendaal. Ze woonde nog thuis en is de afgelopen jaren verzorgd door onze familie en allerlei zorginstellingen in West-Brabant.

We mopperen veel op de zorg in Nederland, maar wij als kinderen hebben vol bewondering gekeken naar het vakmanschap en de liefde waarmee de mensen die voor mijn moedertje zorgden te werk gingen. Mijn moeder kon daardoor tot het laatst thuisblijven en wij kregen alle ondersteuning die we nodig hadden. Wat fijn om in een land te leven waar dit mogelijk is.

Hulde en veel dank aan alle Daniëlles, Priscilla’s, Daans, Myrthes, Maria’s en al die anderen die hun zware werk met zoveel liefde, aandacht en geduld doen. Hartverwarmend!

Léon Stultiens, Breda

Edy Korthals Altes

Op die koude maandag waarop hoofdzakelijk op radio en tv geneuzeld werd over Oranje dat tegen Duitsland moest spelen, werd ik aangenaam verrast én geraakt door de zielenroerselen van oud-ambassadeur Edy Korthals Altes. De invalshoek van de interviewer (teruggekomen na een hartstilstand) maakte het betoog van de heer Korthals Altes nog interessanter: intermenselijke liefde is alles.

Dat Edy Korthals Altes en passant nog even zijn verzorgenden een mooi compliment geeft, doet mij als leerling-verzorgende goed.

Hard werken en het verschil maken voor kwetsbare mensen is onze missie en er staat financieel bar weinig tegenover. Dan kunnen verzorgenden gelukkig moed en inspiratie putten uit de mooie en wijze woorden van deze oud-ambassadeur.

Margriet Bisschop, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden