Opinie

Wil je stralen deze Kerst, doe dat dan van binnenuit

Kerstversiering in de pop-up winkel It's all about ChristmasBeeld anp

Het is goddank weer december, die heerlijke maand van warmte en gezelligheid. Waar we vroeger hooguit eens in de vijf jaar cocktailjurk en vlinderdas uit de mottenballen konden trekken, mogen we ons nu gelukkig iedere week wel een keer uitdossen in glim en glitter. Shinen is het devies. We moeten hem rocken! Hoe meer we shinen en rocken, hoe beter het met ons gaat. Ik laat me er graag door meeslepen.

Best lastig om die heerlijke kerstreclame te verlaten en het boek op mijn nachtkastje open te slaan. Ik las erover in Volkskrant Magazine. Edith Eva Eger, een Amerikaanse van Hongaarse afkomst, overleefde meer dan 70 jaar geleden, als olympisch turnster en ballerina in wording, met haar zusje de hel van Auschwitz. Na een lange periode van fysiek en oppervlakkig geestelijk herstel studeerde zij en promoveerde tot doctor in de psychologie. Als begaafd psychotherapeute ging zij op latere leeftijd slachtoffers van geweld, militairen en oorlogsveteranen behandelen. Haar boek, The Choice, gaat over het door haar moeizaam verworven besef dat ieder mens een keuze heeft als het gaat om de last en pijn van het verleden. De keuze om daarvan een gevangene te blijven of te kiezen voor werkelijke vrijheid.

Op haar 90ste besloot zij haar verhaal op papier te zetten. Ik heb haar boek schoksgewijs gelezen. Afwisselend was ik in tranen om zoveel rampspoed en verrast vanwege zoveel veerkracht. Ik heb passages herlezen, omdat ze zo stimulerend en vol mededogen zijn, omdat ze van je vragen over jezelf na te denken. Het is een boek over vergeven, niet omdat het hoort, maar omdat het werkelijk helend is.

Shinen staat op de lijst van meest irritante woorden van 2017 en bij hem rocken denk ik aan de zijwaartse rukbeweging van Lee Towers. Van mij mag het allemaal wel wat dieper en ingetogener. Wie met de Kerst wil stralen, doet dat beter van binnenuit. Het lezen van dit boek kan daaraan bijdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden