Opinie Gele hesjes

Wijs Nederlandse ‘gele hesjes’ niet te snel af

Hun protest gaat over reële problemen: minder vaste banen, hogere zorgpremies, minder socialehuurwoningen, menen Geke Hasperhoven en Annelies van der Meij.

‘Gele hesjes’ demonstreren in Leeuwarden. Beeld ANP

Ze zijn boos, ze gaan de straat op en ze eisen het vertrek van regeringsleiders. Het volk in opstand! We weten nog amper wie de Nederlandse ‘gele hesjes’ zijn en waar ze voor staan, maar we zijn al snel geneigd om er afstand van te nemen. Op Twitter en in de Volkskrant valt te lezen dat ze vóór Zwarte Piet zijn en tegen Europa. Daar kunnen we het niet mee eens zijn, toch loont het iets verder te kijken dan dat: wellicht zijn de hesjes een grotere beweging dan we denken en laten we ons te zeer door klassisme en vooroordelen leiden.

Moeten linkse, hoogopgeleide mensen zoals wij meegaan in het beeld van ‘rechtse gekken’ omdat we tegen een samenleving zijn die ongelijkwaardigheid en racisme in stand houdt? Kunnen we de gele hesjes steunen óndanks de vele punten waarmee we het niet eens zijn? Of werken we dan het populisme in de hand?

Enerzijds zijn de ‘gele hesjes’ misschien wel een klassiek voorbeeld van de arbeidersklasse die in opstand komt tegen de bourgeoisie. Met name de witte arbeidersklasse, dat wel, maar toch. Ze willen dat elk kind kan studeren en dat iedereen boodschappen kan doen. Hun protest gaat over reële problemen die niet alleen de witte arbeidersklasse raken, effecten van wereldwijd neoliberaal kapitalisme. Minder vaste banen, hogere zorgpremies, minder sociale huurwoningen.

Anderzijds valt niet te ontkennen dat deze mensen vaak bepaalde (kwetsbare) groepen onterecht en expliciet de schuld geven van die zorgen. Bij de ‘gele hesjes’ in Den Haag was Rechts in Verzet aanwezig. Er waren ook Zwarte Pieten te zien. Het lijkt er echter op alsof de ‘gele hesjes’ een grotere volksbeweging zijn dan dat: wellicht worden onterecht juist weer die extreme stemmen in beeld gebracht, terwijl veel van de betogers simpelweg hun zorgen wil uiten en gehoord wil worden. Daarbij richten zij nu hun protest op de macht. Ze staan op het Binnenhof, niet bij een azc. Ze gaan de straat op tegen de hoge heren (ja, heren) op het pluche.

Het is niet gezegd dat iedereen die tot de arbeidersklasse hoort tegen migranten en tegen duurzamer klimaatbeleid is. Maar het feit dat velen zo’n grote maatschappelijke afstand tot de ‘gele hesjes’ voelen en dat die er (gedeeltelijk) ideeën op nahouden die mensen zoals wij niet steunen, zijn misschien wel twee kanten van dezelfde medaille. In onze omgeving is het inmiddels not done om voor Zwarte Piet te zijn, en daarmee degenen af te keuren die dat wel zijn. En dus ook de ‘gele hesjes’. De volgende stap is om mensen in te delen in ‘deugt’ of ‘deugt niet’, daar moeten we ons niet in verliezen. Want dan wordt het verleidelijk om het recht van demonstratie alleen te verdedigen wanneer je aan de kant van de betogers staat. En om alleen dan de negatieve framing door de media te bekritiseren.

Het zijn niet individuele burgers die onze samenleving verzieken, het ligt aan het neoliberale beleid, de verrechtsing van de politiek. De ‘gele hesjes’ die hatelijk zijn of zomaar wat schreeuwen, bevestigen wellicht een vooroordeel, maar mogen niet de hele beweging teniet doen. De ‘gele hesjes’ die zich terecht verzetten tegen de elite, de multinationals en het neoliberale gedachtengoed, moeten kunnen rekenen op onze solidariteit.

Geke Hasperhoven (student geneeskunde), Maastricht

Annelies van der Meij (student filosofie), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden