ColumnOnno Kleyn

Wijn van een sherrydruif, wat krijg je dan?

Ik zie nóg het gezicht van dat groepje mensen dat onverwacht een glas droge sherry kreeg aangereikt: afschuw. Helaas, de huidige generatie wijndrinkers weet nauwelijks nog wat sherry is (trouwens, het immense succes van weleer dreef ook vooral op zoete en halfzoete sherry). Sherry is dood. In mijn supermarkt is van het ooit zo riante aanbod nog maar één variant over. Maar ik vind de Andalusische wijn geweldig, de goede dan.

Het zal niet verbazen dat de sherrymakers naarstig op zoek zijn naar andere mogelijkheden. De broers Blanco van de Viña de Callejuela maken topsherry, maar tevens iets wat de niet-sherrykenners over een drempel kan helpen: droge wijn van de sherrydruif palomino, maar dan niet als sherry gemaakt en gerijpt. Niet die oxidatie, die amandeltoon, dat naar adem happende (o heerlijk, heerlijk!), maar frisser, verser, fruitiger. Nog altijd geen sauvignonnetje hoor, het blijft Zuid-Spaans. Rijpt een jaartje in roestvrijstaal en klotst dan monter de wereld in. Een verhelderende cross-over van oud en nieuw, sappig en met een minerale toon die de witte kalk van de wijngaarden verraadt. Ideaal bij tapas en pittige groentegerechten.

Blanco de Hornillos 2018, Viña de Callejuela, Vino de España

Anfors.nl, € 10,95

Prijs/kwaliteit 8,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden