Wij zien de vrouw als een wezen van lagere orde

Discriminatie van vrouwen is speciaal, omdat vrouwen geen gezinseenheid met lotgenoten vormen.

Henriëtte Prast
null Beeld afp
Beeld afp

Zoek op Google naar Hillary Clinton in combinatie met 'warm' en je krijgt een reeks hits over de vraag of Hillary niet of wel warm is. Zoek naar Obama of Trump in combinatie met 'warm' en je krijgt berichten als warm welcome for Barack Obama en Trump supporters warm to Russia, maar niets over hun persoonlijkheid.

Het lijkt erop dat we vrouwen op andere eigenschappen beoordelen dan mannen. En dat geldt niet alleen voor presidentskandidaten. Goed presterende vrouwelijke werknemers krijgen veel vaker dan hun mannelijke collega's van hun baas te horen dat ze vriendelijker moeten zijn.

We hebben niet alleen stereotype oordelen over eigenschappen, maar ook over hiërarchie: onopzettelijk 'denken' we dat vrouwen minder zijn dan mannen. Toen Marjolijn Februari Maxim was geworden, moest hij er aan wennen op straat meer ruimte in te nemen - blijkbaar ging hij als Marjolijn onbewust opzij voor de man.

Uit onderzoek naar sollicitatieprocedures blijkt dat als een mannelijke kandidaat slecht scoort op een wiskundetest de reactie is dat hij een slechte dag gehad moet hebben, bij een vrouw is het reden voor afwijzing.

Mensen die impliciet discrimineren - wij allemaal - zijn niet slecht, maar hebben van jongs af aan subtiele boodschappen gekregen over de rolverdeling en hiërarchie in de samenleving.

God, Allah en Jaweh zijn mannen. Er is geen kaartspel met de vrouw als hoogste kaart. Bij schaken gaat het om de koning. Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren komt die voor mannelijke hoofdrol na die voor beste vrouwelijke actrice en vlak voor het klapstuk, die voor beste film. Wie zich via een site ergens voor wil aanmelden - een politieke partij bijvoorbeeld, kijk maar bij CDA of VVD - ziet op het formulier vaak bij aanhef 'de hr' staan, met als suggestie dat vrouw zijn een 'afwijking' is.

Ook ons taalgebruik suggereert dat de man meer is dan de vrouw. Claus mocht niet koning, Máxima wel koningin heten: blijkbaar wordt koning als meer dan koningin beschouwd. Als mannen een traditioneel vrouwenberoep uitoefenen, bedenken we een nieuwe naam: verpleegkundige in plaats van verpleegster. We vinden het lastig om een man die secretaresse is secretaresse te noemen, maar niet om een vrouw aan te duiden als hoogleraar of senator.

Waarom stemmen veel vrouwen niet op Hillary? Volgens de Amerikaanse emeritus hoogleraar politieke filosofie Michael Waltzer is vrouwendiscriminatie speciaal omdat vrouwen, anders dan zwarten, joden en moslims, geen gezinseenheid met lotgenoten vormen. Hun echtgenoot, zonen, broers, vader behoren tot de groep van de 'onderdrukker'.

Henriëtte Prast, hoogleraar gedragseconomie en Eerste Kamerlid D66. Beeld
Henriëtte Prast, hoogleraar gedragseconomie en Eerste Kamerlid D66.Beeld

Vrouwen vinden het daardoor moeilijker om in opstand te komen, en mannen vinden het moeilijker als ze dat doen. Mede daarom zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de politiek en vinden we het normaal dat de PvdA in Amsterdam noch Rotterdam ooit een vrouwelijke burgemeester heeft geleverd.

Vivienne Ming, die van man vrouw werd, rekende uit dat een vrouw in de VS een mastertitel moet hebben wil ze dezelfde loopbaan krijgen als een man met een bachelordiploma. In Nederland zal het niet beter zijn, gezien onze slechte positie op de glazen plafond-index van The Economist.

Doordat we vooringenomen naar mannen en vrouwen kijken, maken we niet optimaal gebruik van menselijk talent. Een veelgehoord argument tegen quota is dat de beste kandidaat het moet worden. Laat dat nu juist één van de beste argumenten vóór quota zijn.

Henriëtte Prast is hoogleraar gedragseconomie in Tilburg en zit voor D66 in de Eerste Kamer. Dit artikel is gebaseerd op het hoofdstuk dat Henriëtte Prast schreef voor de bundel Redelijk Radicaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden