OpinieKlimaatbeleid

Wij willen in 2050 nog kunnen leven op deze aarde

Premier Rutte moet de in Katowice uitgesproken ambities ook hier in de praktijk brengen, betoogt KEK-voorzitter Thomas Dekker, namens de Klimaat en Energie Koepel voor jonge professionals.

Thomas Dekker
Premier Rutte bij de COP 24-opening op 3 december in de Poolse stad Katowice. Beeld Getty
Premier Rutte bij de COP 24-opening op 3 december in de Poolse stad Katowice.Beeld Getty

Bij de openingssessie van de COP 24 in Katowice, Polen, heeft onze minister-president de wereld opgeroepen om meer ambitie te tonen. Om de beoogde CO2-reductie voor 2030 te verhogen. En om concrete mondiale afspraken te maken omdat de huidige emissies niet voldoende afnemen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen en voorkomen.

Jonge professionals delen de zorgen van Rutte dat de huidige plannen niet voldoende zijn. Wij roepen onze minister-president daarom op om de vergaande ambities, waar hij bevlogen over sprak in Katowice, ook in ons eigen Nederland in de praktijk te brengen.

Heilige huisjes verlaten

Vanuit de overtuiging dat jongeren waarde toevoegen aan de klimaattafels hebben wij in maart 2018 KEK, de Klimaat en Energie Koepel voor jonge professionals opgericht. Binnen no-time hebben we een netwerk van ruim 300 millennials op poten gezet; jonge, gedreven professionals, die werken voor de organisaties die aan het Klimaatakkoord schrijven. Onze gemene deler? We willen tempo en langetermijnoplossingen die echt impact hebben.

Na maanden van onderhandelen is op vrijdag 21 december het Klimaatakkoord gepresenteerd. Wij vinden het ongelooflijk jammer dat de onderhandelingen niet hebben geleid tot een akkoord dat voldoende is voor de milieubewegingen en vakbonden, waardoor zij zich genoodzaakt voelden om het niet te ondersteunen. Hoewel er volgens ons nog onderdelen missen, zien wij het akkoord als een belangrijke en nodige eerste stap.

Het nu gepresenteerde akkoord moet nog verder worden uitgewerkt en er zijn heldere beslissingen nodig voor doeltreffend klimaatbeleid. Het is tijd dat alle partijen de heilige huisjes verlaten en belangen overstijgend gaan samenwerken. Dit vraagt leiderschap, politieke visie en een rechte rug. We kunnen het ons niet veroorloven om deze urgente transitie nog langer uit te stellen. Dit kost de samenleving meer en later beginnen maakt de enorme opgave nog moeilijker om te realiseren.

Essentiële doelstellingen

Wij zien de volgende maatregelen als essentieel om de doelstellingen te halen:

- Verzeker openheid en transparantie over wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van de klimaatplannen. Als dit niet duidelijk is, kunnen we partijen bij de uitvoering hier niet op aanspreken.

- Zorg dat er een goed borgingsmechanisme komt met doorzettingskracht, zodat de doelen in 2030 gerealiseerd zijn.

- Focus op het langetermijndoel van 2050, bijvoorbeeld op het vlak van grondstoffen en circulaire economie, inclusief vergroening van ons belastingstelsel. Maatregelen die nu genomen worden, moeten toekomstbestendig zijn en bijdragen aan het realiseren van het einddoel van 2050.

- Voer een minimum CO2-prijs in voor alle ETS (Europese Emissiehandelssysteem)-sectoren, het liefst in internationaal verband, maar anders nationaal als koploper.

- Stel harde eisen voor zero-emissie mobiliteit. Durf daarbij ook te kiezen voor rekeningrijden en het verlagen van de maximumsnelheid.

- Zet maximaal in op omscholing van werknemers uit krimpsectoren naar de nieuwe groene banen.

Voorbij de politieke kleur

Minister-president Rutte gaf bij de presentatie van het akkoord aan dat het uiteindelijk aan de politiek is om een keuze te maken over de maatregelen en daarmee het akkoord te voorzien van de belangrijke democratische legitimiteit. Wij ondersteunen dit pleidooi van harte en roepen Rutte daarom op tot het volgende: geef richting, duidelijkheid en visie voor meerdere jaren. Durf voorbij uw politieke kleur te kijken en laat u niet sturen door de peiling van de dag. Wat hierbij kan helpen, is het aanstellen van een Deltacommissaris voor het Klimaat zoals ook voor het Deltaplan gedaan is, maar stel wel een commissaris aan die nog leeft in 2050. Want wij hebben aan de tafels gezien dat ook daar, net als in de politiek, eigenbelang te vaak leidend is.

Laat ons gemeenschappelijke belang duidelijk zijn: wij willen in 2050 nog kunnen leven op deze aarde. Start daarom nu met een daadkrachtig plan en schuif de klimaatproblemen niet van u af. Wij roepen Rutte daarom op om de ambitie waar hij internationaal vol lof over spreekt, ook in Nederland in de praktijk te brengen.

KEK-voorzitter Thomas Dekker, namens de Klimaat en Energie Koepel voor jonge professionals.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden