Opinie

Wij willen dat politici de knop omdraaien en zeggen: 'Tot hier en niet verder'

Politieke jongerenorganisaties vragen de regering en Tweede Kamer om nu eindelijk concrete maatregelen te nemen om van kernwapens af te komen.

Premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Barack Obama voor aanvang van een persconferentie in het Gemeentemuseum, tijdens de Nuclear Security Summit. Beeld anp

Vijfentwintig jaar geleden, op 3 december 1989, was het sovjetcruiseschip Maxim Gorky het toneel van een historische gebeurtenis. Op die dag verklaarden Michail Gorbatsjov en George H. Bush in de haven van Malta gebroederlijk de Koude Oorlog tot een einde. Even leek het dat serieus werk gemaakt zou worden met nucleaire ontwapening, helaas is dit tot nu toe ijdele hoop gebleken.

De ondergetekende politieke jongerenorganisaties, samen goed voor een politieke meerderheid, vragen de regering en Tweede Kamer om nu eindelijk concrete maatregelen te nemen om van kernwapens af te komen. Nu de Amerikanen hun oude wapens weghalen om vernieuwd te worden, is er geen beter moment om een punt te zetten achter de Nederlandse kernwapentaak.

Honderd jaar geleden brak de Eerste Wereldoorlog uit en maakte de wereld kennis met chemische wapens. Vanwege hun inhumane karakter werden deze wapens in 1925 bij wet verboden. Kernwapens bleken echter moeilijker te verbieden.

Vandaag de dag telt de wereld nog steeds 16.300 stuks nucleair wapentuig. Dat terwijl deze massavernietigingswapens geen onderscheid maken tussen burgers en militairen en de catastrofale humanitaire effecten niet beperkt blijven tot het slagveld. Dit bewijst de lange lijst van nucleaire incidenten, zoals het neerstorten van een vliegtuig met kernwapens, dat een jaar voor de beroemde Cuba-crisis (1962) heel North Carolina had kunnen opblazen. Reden genoeg dus om ze snel uit te bannen.

Publiek geheim

Bijna zeventig jaar na de nucleaire aanval op Hiroshima en Nagasaki is de vooruitgang helaas beperkt: nog geen enkele officiële kernwapenstaat heeft de wapens afgezworen - het aantal kernmachten neemt eerder toe. Alle kernwapenlanden zijn momenteel bezig om de eigen arsenalen te moderniseren. De komende tien jaar wordt duizend miljard dollar geïnvesteerd in het verbeteren van kernwapens. Dit is in strijd met eerdere afspraken om te gaan onderhandelen over totale nucleaire ontwapening.

Het is een publiek geheim dat in Nederland ook kernwapens liggen. Vorig jaar ontstond enige commotie toen oud-premier Lubbers bekende dat er op de vliegbasis in Volkel 'onderdelen die een functie hebben in het nucleaire' liggen, wat door oud-premier Van Agt werd bevestigd. 'Ik heb nooit gedacht dat die malle dingen daar nog steeds zouden zijn, anno 2013. Volgens mij absoluut zinloos', sprak Lubbers hierover.

Wij hebben geen zin om straks de troep op te ruimen die de huidige politici eerder ook al cadeau kregen. Door de spanningen in Oekraïne lijkt een tweede Koude Oorlog dichterbij dan ooit. Wij willen absoluut geen nieuwe wapenwedloop. Wij willen dat politici de knop omdraaien en zeggen: 'tot hier en niet verder'. Om de Amerikanen vriendelijk en beleefd duidelijk te maken dat er in Nederland geen enkel draagvlak is voor de komst van nieuwe kernwapens.

De Nederlandse regering lijkt nog wat koudwatervrees te hebben: zij wil immers een loyale NAVO bondgenoot zijn. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Landen als Noorwegen, IJsland, Litouwen, Spanje en Portugal laten dit duidelijk zien. Zij houden hun grondgebied afgesloten voor kernwapens in vredestijd en sommige ook in oorlogstijd. Dat kan Nederland ook.

Wij steunen van harte het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens, waarbij PAX en het Rode Kruis 40.000 handtekeningen verzamelen voor een nationaal verbod op kernwapens. Kernwapens verbieden kan en moet. Chemische en biologische wapens, landmijnen en clustermunitie zijn eerder al verboden. Door nu een nationaal verbod op kernwapens instellen, zal Nederland in staat zijn om met een frisse blik aan te schuiven bij de onderhandelingen over een kernwapenvrije wereld. Grijp deze kans, ruim die troep op en maak Nederland kernwapenvrij, zodat de generatie die na de Koude Oorlog is geboren haar energie in andere zaken kan steken.

Stefan Bekedam (1989) Voorzitter DWARS, GroenLinkse Jongeren
Dirkjan Tijs (1988) Voorzitter Jonge Democraten
Bart van Bruggen (1992) Voorzitter Jonge Socialisten
Erik-Jan Hakvoort (1991) Voorzitter PerspectieF
Eva Akerboom (1992) Voorzitter PINK!
Merel Stoop (1991) Voorzitter, ROOD jong in de SP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.