Opinie

Wij sussen ons geweten

Wel massaal demonstreren na een aanslag, maar ons niet druk maken over de wetten en regels die het mensen onmogelijk maakt om op een veilige manier asiel aan te vragen. We zijn hypocriet.

Vluchtelingen in Macedonië. Beeld anp

Serious request zamelt dit jaar geld in voor (gehandicapte) kinderen in oorlogsgebieden. Op de voorpagina van De Limburger verscheen onlangs een foto van een achttal kinderen uit Congo met een beenprothese. In het onderschrift bij de foto stond: Dit zijn vrolijke weeskinderen uit Congo en 'het valt misschien niet meteen op, maar als je goed kijkt zie je dat alle kindjes een beenprothese hebben.'

Massaal slaat Nederland weer aan het georganiseerde doneren. Op scholen, ook de school waar ik werkzaam ben, worden ludieke acties georganiseerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Zolang ze maar niet hierheen komen.

Kinderen uit oorlogsgebieden, dit zijn dus de landen waar het Westen een grote vinger in de pap had en zo niet geheel dan toch gedeeltelijk verantwoordelijk was en is voor de daar ontstane oorlogen door een slecht verwerkt kolonialisatieproces (Afrika met Congo voorop) of door jarenlange steun aan corrupte dictators zoals Kadhafi, Saddam Hoessein, en Assad of door inmenging in het binnenlands bestuur, Afghanistan.

Niet toevallig allemaal landen waar het Westen enorme belangen heeft gezien de daar aanwezige grondstoffen zoals olie, gas en grondstoffen voor onze computers en telefoons (Congo). De wapens waar IS mee strijdt komen uit het Westen, zijn grotendeels buitgemaakt in Libië en worden nu verspreid over Mali en de rest van de Sahel waardoor er ook daar chaos en onveiligheid is ontstaan.

Serious Request

Voor alle kinderen uit die landen zamelen we nu geld in. Als ze maar niet hierheen komen. De hele wereld was afgelopen jaar geschokt door het dode jongetje Aylan op het strand van Griekenland. Stond er iemand op die de verantwoordelijkheid heeft genomen voor Aylan en de andere 3000 doden op 'onze' Europese stranden?

Niemand stond op. Wie hadden er op moeten of kunnen staan? Op de eerste plaats de regeringsleiders van de Europese landen die het zo goed als onmogelijk hebben gemaakt om op de Europese ambassades en consulaten in bijvoorbeeld Egypte, Tunesië, Turkije een visum aan te vragen.

Op de tweede plaats, ambassadepersoneel, douanebeambten, de vliegtuigmaatschappijen en grote ferrydiensten die iedereen, behalve mensen uit derde wereldlanden een visum willen geven of een ticket willen verkopen.

En tenslotte zijn wij met zijn allen verantwoordelijk; wel massaal demonstreren na een aanslag, maar ons niet druk maken over de wetten en regels die het mensen onmogelijk maken om op een veilige manier asiel aan te vragen. Wij, met zijn allen die zeggen: als ze zo'n mensensmokkelaar kunnen betalen, dan zullen het wel gelukszoekers zijn en we kijken weg van al die lijken op onze stranden.

Waarom geen Serious Request, of een landelijke inzamelingsactie van de gezamenlijke omroepen voor alle vluchtelingen die het afgelopen jaar hun vlucht wel hebben overleefd?

Nee, wij sussen ons geweten en doen liever goed door geld te doneren voor protheses voor afgeschoten kinderbeentjes met wapentuig dat onze economie 'bloeiend en gezond' houdt (Nederland is een van de grootste wapenexporteurs ter wereld) en zetten schooltjes op zodat de zielige kinderen toch onderwijs krijgen. Want dat is immers belangrijk. Kinderen zijn de toekomst, toch? Zolang ze maar niet levend hierheen komen...

Carin Wevers is filosoof en docent aan Zuyd Hogeschool, eigenaar van filosofiepraktijk de vrije radikaal (www.devrijeradikaal.nl) en vaste columnist van Blik op Hulp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden