OpinieBrieven

Wij millennials geven wél een fuck

De lezersbrieven van dinsdag 17 maart 2020.

Leerlingen in Oud-Beijerland halen hun kluisjes leeg, want de scholen gaan dicht.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag

Onze telefoons exploderen door afzeggingen van feestjes. We zetten ons sociale leven compleet stil en zitten zaterdagavond als kinderen thuis op de bank. In plaats van chillen met vrienden bieden millennials massaal hulp aan met boodschappen doen en honden uitlaten. Tóch beschuldigen oudere generaties ons van onverschilligheid tegenover deze coronacrisis. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei afgelopen vrijdag tegen AT5 dat we gezellig een borrel kunnen drinken in de kroeg. Zo dringt het nooit door dat millennials het virus serieus nemen.

‘Jongeren denken dat ze onschendbaar zijn, dat corona ze niet pakt’, zeggen boomers verontwaardigd. Volgens hen zouden wij, als millennials, lachend alle maatregelen van het RIVM in de wind slaan en zelfs beruchte lockdownparty’s organiseren. Deze beschuldigingen dragen niet bij aan de situatie en zijn onterecht. Elk uur checken we verschillende corona-liveblogs en verdiepen ons in de risico’s om deze gevaarlijke situatie beter in te schatten. Uit angst voor besmetting blijven we thuis. Niet omdat we bang zijn voor onszelf, maar om te voorkomen dat wij onze ouders, grootouders of die oude, lieve buurvrouw op de hoek besmetten.

Net als bij ieder ander staat ons leven totaal op zijn kop. Corona is voor millennials geen grap of een griepje dat wel weer overwaait. Het virus laat ons niet koud. Wij millennials geven wel een fuck!

Sterre van der Starre (19) en Mieke de Jong (21), derdejaarsstudenten Communicatie, Leiden

Ramsjterééééén

Albert Heijn zou in plaats van hamsterweken coronaweken kunnen instellen: tweede artikel niet gratis, maar voor de dubbele prijs. Niet voor artikelen die normaal lang in de schappen blijven liggen, natuurlijk: ramsjterééééén!

Pieter Bots, Delft

Hamsteren

Ik begrijp niet waarom mensen wc-papier willen hamsteren. In mijn jeugd, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, gebruikten wij onder andere krantenpapier.

Een eenvoudig rekensom leert dat een weekdaagse Volkskrant voldoende moet zijn voor een modaal gezin voor een dag, en de weekend-editie is genoeg voor twee dagen.

Nog een goede argument voor het behoud van de papieren Volkskrant.

Donald C. Thomas, Goirle

Hamsterhandleiding

Ik denk dat mensen niet bang zijn dat schappen leegraken, maar dat ze ziek worden en daarom voorraad willen hebben. We willen niet afhankelijk zijn van instellingen en systemen die misschien niet meer werken.

Kunnen supermarkten geen staatje ophangen in de winkels en online verspreiden: hoeveel rijst, wc-papier, koffie etc. is nodig om 3 weken goed door te komen? Lijkt me beter dan proberen het te stoppen. Mensen slaan veel meer in dan ze werkelijk nodig hebben. Een soort handleiding bij hamsteren dus.

Danielle Braun, Soest

Ondernemersrisico

Het was al de verdrietige verwachting dat zzp’ers als eerste in de economische afgrond werden gekieperd, maar dat ze daar zo hardhandig door minister Wiebes worden nageschopt is wel een dieptepunt. Zzp’ers zijn volgens Wiebes mensen die zelfbewust ‘dit risico’ hebben genomen en hebben gezegd ‘ik neem geen dienstverband’. Als ondernemer in de zorg lijk je ook net gek. Al jaren is het tarief bevroren waardoor we inmiddels zonder marge ons belangrijke werk in de wijk doen. Denk ik erover na de stekker er uit te trekken, dan verval ik in de overpeinzing dat ons werk niet mag wegvallen: onze cliënten hebben ons nodig. Ons werd betere tijden beloofd; onze tarieven zouden eindelijk eens goed worden bekeken. Bovendien heb ik een bloeiende praktijk waar fantastische medewerkers met immense toewijding de best mogelijke zorg bieden.

Vanwege de lage tarifering is in de laatste jaren het aantal zzp’ers toegenomen; loondienst aanbieden zoals ik doe, is allang niet meer de gangbare optie.

De zzp’ers die volgens Wiebes zelf geen dienstverband ‘namen’ zijn mijn collega’s met hart voor het werk in de wijk die niet allemaal een plek wilden of kregen in een beter betalende baan in een instelling. Afgelopen jaar liep ik tegen mijn zelfgekozen ondernemersrisico op toen ik met een hernia thuis kwam te zitten. Omdat ik vanwege een eerdere notitie van rugklachten geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kon afsluiten, ving ik de klap zelf op. Spannende tijden, keihard werken, maar mijn bedrijf kwam er goed doorheen.

Door mezelf de afgelopen jaren enkel minimumloon uit te keren heb ik een buffer opgebouwd die de komende maanden verdampt. Als mkb’er ben ik blij met de regelingen, maar lig ik ook wakker of het genoeg zal zijn. Nu de minister de zzp’ers op dit angstige moment nog verder onderuit haalt en heel duidelijk maakt dat de VVD aan de macht is en de belangen van multinationals voorop stelt, vrees ik voor de toekomst.

Anna Curvers, Zaandam

Figurant

Bevinden we ons ineens allemaal op de set van een rampenfilm. Sommigen als hoofdrolspeler of in een bijrol, de meesten als figurant. Laten we ons realiseren dat een figurant die uit zijn rol valt de kwaliteit van de film flink negatief kan beïnvloeden.

Bert Groen, Tilburg

Nostalgie

Wat heerlijk: als ik naar buiten kijk , zie ik voor het eerst in jaren weer groepjes kinderen spelen op straat.

Harrie van der Avoort, Bilthoven

CO2

Het CO2-probleem lost zo vanzelf op.

C. Koopmans, St-Petersburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden