lezersbrieven dinsdag 18 december

Wij laten onze moeder níét in de kou zitten

Ouder echtpaar maakt een wandeling in het bos op zondagmiddag. Beeld Martijn Beekman

Brief van de dag: verhoging energiekosten

Onze 88-jarige moeder heeft met uitzondering van de moeder-mavo niet gestudeerd. Voor mensen als premier Rutte waarschijnlijk ondenkbaar, maar zo ging dat vroeger wel vaker. De ­lagere school, en dan zo snel ­mogelijk werken om monden te voeden. Zij trouwde met een keuterboertje die het niet redde en ze kozen voor het gezin en een vast inkomen als fabrieks­arbeider. Zij geniet nu van haar AOW van 1.107 euro netto per maand. 16 euro meer dan het jaar daarvoor, omdat Rutte had beloofd dat zij er niet op zou achteruitgaan.

Ze heeft, misschien ook niet bij u bekend, geen pensioen want ze had zeven monden te voeden; een verdienste op zich. Zij woont zelfstandig in haar ­eigen, ongeïsoleerde hoek­woning. En wij, haar kinderen, letten op haar, zonder ons mantelzorgers te noemen. Zij vindt het pas behaaglijk wanneer de temperatuur in haar woning 23 graden is. Haar energierekening is nu gewijzigd naar een maandbedrag van 319 euro.

Een verhoging van 93 euro, in procenten is dat 41 procent verhoging. 29 procent van haar inkomsten wordt nu besteed aan de energie­rekening. Voor ons was het ­volkomen vanzelfsprekend dat wij, waar nodig, voor haar ­zorgden. Voor óns nieuw, maar Rutte wist dat misschien weer wel, is dat wij nu als mantel­zorgers ook de mantel mogen kopen die haar de bescherming en veiligheid kan bieden die wij zo vanzelfsprekend vonden.

Anne Oostenveld, Oudkarspel

Geen cent te veel

Prachtig hoe Joost Zaat dagelijkse huisartsenverhalen koppelt aan maatschappelijke thema’s. Ook in zijn column over het aanvragen van ‘teveel testjes’ is geen woord gelogen (Wetenschap, 17 december). Het verdient wel een aanvulling. De Nederlandse huisarts lost samen met patiënten 95 procent van de hulpvragen op zonder aanvullend onderzoek. Met ‘oren, ogen en handen’ (anamnese en lichamelijk onderzoek) dus. En dat terwijl de complexiteit van de huisartsenzorg al maar toeneemt en het missen van een mogelijke ziekte maatschappelijk, tot in de rechtszaal, steeds minder geaccepteerd wordt. De waardering van de patiënt voor de huisarts is onophoudelijk hoog. En dat voor nog geen 10 euro per consult. Hulde!

Rogier Hopstaken, Knegsel

Fijn scharrelen

Ik ben het niet eens met het belerende vingertje van Joke Hagoort aan de Volkskrant om de term ‘scharrel’ te schrappen (O&D, 17 december). Integendeel, het gebruik ervan in de context van het Trump artikel is precies goed en niet beledigend voor vrouwen. Een scharrel staat voor een relatie zonder serieuze binding en ja, velen van ons doen daaraan, mannen en vrouwen.

Meestal vindt ‘scharrelen’ plaats in een levensfase waarin je zoekende bent en nog niet weet of een serieuze relatie voor jou is weggelegd. Sommigen houden er trouwens nooit mee op. Echt beledigend wordt het pas wanneer je niet weet dat je een scharrel bent, maar daarvan lijkt me bij de liefjes (sorry) van Trump geen sprake te zijn.

Agnes Engbersen, De Lutte

Kloof vergroten

In deze rubriek stelde Koos Stomp gisteren de verhoging van energiekosten door stijging van overheidsheffingen ter discussie. Zoals bekend verhoogt diezelfde overheid in 2019 ook de btw op basislevensbehoeften. Beide verhogingen zijn indirecte belastingheffing en die voor iedereen in gelijke mate gelden. Door te kiezen voor deze vorm van belastingverhoging in plaats van directe belastingverhoging waarvoor inkomensafhankelijke progressieve tarieven gelden vergroot de overheid de inkomenskloof tussen mensen met een hoger inkomen en die met een lager inkomen. Het verbaast mij niet dat deze regering (zie de dividendklucht) deze trend ambieert. Wat mij wel verbaast is de lauwe reactie van de oppositie hierop.

Martin van Liempd, Zwolle

Wat ben ik blij

Ik ben zo blij dat premier Rutte zegt dat we het in 2019 allemaal veel beter krijgen. Ik lees wel dat de woz met moeite 1,4 procent daalde, toen de huizenmarkt het moeilijk had, maar dat in de periode van 1 januari 2015 tot 1 januari 2018 deze moeiteloos met 17,7 procent steeg. Daarnaast stijgt de energiebelasting met gemiddeld 30 euro, waardoor de energierekening voor tweederde uit belastingen bestaat.

We moeten allemaal van het gas af en de gewone man kan die investeringen niet opbrengen. Er komen extra heffingen op benzine en diesel, maar de grootste bedrijven worden niet aangepakt. Van alle door dit VVD-kabinet genomen maatregelen moeten de burgers 4 miljard betalen, terwijl het bedrijfsleven er een half miljard beter van wordt.

De btw gaat omhoog van 6 naar 9 procent, zorgverzekeringen worden duurder, de AOW-leeftijd stijgt steeds verder, de pensioenafspraken zijn mislukt etcetera. En toch ben ik blij, want we gaan er in 2019 op vooruit! (PS ik heb trouwens nog een geel hesje in de auto)

Rolph Busker, Aduard

Voortreffelijk?

Kerkhistoricus Ton van Schaik vindt dat de katholieke kerk voortreffelijk is omgegaan met de aanbevelingen van de commissie Deetman (Ten eerste, 17 december). Deze commissie had er nooit mogen komen als de kerk zijn werk naar behoren had gedaan, Ton van Schaik. Verbaasd was ik toen ik las dat een oude 75-jarige man probeerde in een ander bisdom opnieuw tot priester te worden benoemd.Of de man was aan het dementeren of er was iets anders aan de hand. Dat laatste want hij probeerde op deze manier zijn seksueel overschrijdend gedrag uit het verleden uit te wissen. Hem is het niet gelukt. Anderen wel. Laten we het woord voortreffelijk vervangen door het woord ‘schrijnend’.

Ank van der Spek, St. Michielsgestel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.