Wierd Duk: 'Livestro beschuldigt me zonder bewijs, wil me framen als gevaarlijke oproerkraaier'

'Joshua Livestro lijkt het tot zijn opdracht te hebben gemaakt mij te framen als gevaarlijke oproerkraaier.'

Wierd Duk, politiek verslaggever van het Algemeen Dagblad. Beeld
Wierd Duk, politiek verslaggever van het Algemeen Dagblad.Beeld

In de Volkskrant (Opinie, 3 juni) krijgt publicist Joshua Livestro uitgebreid de ruimte om mij en andere auteurs weg te zetten als 'extreem-rechtse complotdenkers'. Het is niet voor het eerst dat Livestro deze ernstige beschuldiging aan mijn adres uit.

Sinds het Oekraïne-referendum toen hij, met geld van de miljardair George Soros, pleitte voor een 'ja', lijkt hij het tot zijn opdracht te hebben gemaakt om mij te framen als een gevaarlijke oproerkraaier.

Hetze

Die hetze is waarschijnlijk terug te voeren op het feit dat Livestro de uitkomst van het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Kiev volkomen verkeerd inschatte, terwijl ik een bescheiden rol speelde in de opinievorming door argumenten voor een 'nee' aan te dragen.

Zo beargumenteerde ik het onverstandig te vinden dat de Europese Unie probeert om voormalige Sovjet-republieken aan zich te binden. Ik waarschuwde bovendien voor de demonisering van de - door Livestro verafschuwde - Russische president Vladimir Poetin.

Complotdenkers

Het discours op de rechterflank wordt gekaapt door complotdenkers, stelde Joshua Livestro zaterdag in deze krant. Hij gaf in het verleden verschillende van hen een kans op zijn opiniesite Jalta. Lees hier het hele stuk terug.

Die analyses schoten bij Livestro kennelijk in het verkeerde keelgat. Sindsdien beschuldigt hij mij in een niet aflatende reeks tweets ervan 'extreem-rechts gedachtengoed' te verspreiden. Ook geeft hij medewerkers van zijn website Jalta de gelegenheid mij verdacht te maken door leugens over mij te publiceren.

In zijn 'essay' in de Volkskrant volgt Livestro ditzelfde procedé. Concreet noemt hij drie bepalende momenten: ik zou hebben gewaarschuwd voor een 'clash'. Ik zou twijfels hebben geuit over de integriteit van de Syrische hulporganisatie White Helmets en ik zou westerse media als 'gelijkgeschakeld' hebben omschreven. Allemaal redenen om mij een 'complotdenker' met 'radicaal-rechtse' sympathieën te noemen.

'Clash' met de radicale islam

Maar wat is er zo opzienbarend aan die uitspraken? Dat zich in onze samenlevingen een 'clash' afspeelt met agressieve vertegenwoordigers van de radicale islam hebben de aanslagen in Manchester en Londen weer bevestigd. In de woorden van veiligheidsanalist John Schindler zijn we inmiddels aanbeland op het niveau van 'low-grade guerrilla warfare'.

Dan de White Helmets. Over deze hulporganisatie duiken telkens weer verhalen op die duiden op samenwerking met islamistische rebellengroepen. Wegens het ontbreken van verslaggevers op de grond is het lastig om die geruchten te bevestigen of te ontkrachten. Maar in ten minste één geval werden vrijwilligers van de White Helmets geschorst omdat zij assisteerden bij de nasleep van de executie van een man in het stadje Jasim.

Het lijkt me de taak van iedere journalist die zich met het conflict in Syrië bezighoudt om te onderzoeken of de berichtgeving uit de regio, waaronder die over de White Helmets, is gecompromitteerd. In de ogen van Livestro ben je dan kennelijk een complotdenker.

Dit brengt me bij diens laatste verwijt. Ik heb Nederlandse media 'gelijkgeschakeld' genoemd. Dat is een hyperbool voor de reëel bestaande situatie in ons land, waarin de media over een opvallend aantal dossiers nagenoeg identiek berichten. Of het nu om Poetin, Oekraïne, Trump, de islam, de multiculturele samenleving of de oorlog in Syrië gaat: er is nauwelijks sprake van een diepgaand debat. Tegendraadse commentatoren worden al snel als 'islamofoob', 'Putinversteher' of 'racist' in de hoek gezet.

Toen rond het Oekraïne-referendum wél een ander narratief hoorbaar werd - over Rusland, Oekraïne en de Europese Unie - bleek hoe groot de afkeer is bij een deel van de 'gevestigde orde' van alternatieve informatiebronnen. Een van degenen die deze weerzin het meest virulent onder woorden brachten, is Joshua Livestro. Mede door, zoals hijzelf later toegaf, volop 'de Poetin-kaart te spelen' en het tegenkamp ervan te beschuldigen 'dat het feitelijk met Poetin in bed lag'. Inderdaad: zonder enig bewijs.

Dit is de man die mij en anderen verwijt te kwader trouw te zijn. Ik zou zeggen: zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

Wierd Duk is politiek verslaggever van het Algemeen Dagblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden