Wielrenners lijken soms net echte mensen, ook zij doen alles wat God verboden heeft wanneer de jury niet kijkt

Peter Winnen
null Beeld
Beeld

Milaan - San Remo beleefde een primeur: de videoscheidsrechter. Of zijn eerste optreden boetes of, erger nog, diskwalificaties heeft opgeleverd kan ik zo snel niet terugvinden. Het laatste denk ik niet. Van de 175 inschrijvers werden er 164 geklasseerd. Eentje startte niet, en tien anderen staan op de officiële uitslagenlijst vermeld als withdrawn.

Deze videoscheids, ene Gianluca Crocetti, leek me niet echt voorbereid op zijn gewichtige taak. In een interviewtje met hem, daags voor de koers, wist hij nog niet veel meer dan dat hij in een busje moest gaan zitten, bijgestaan door een technische man. 'Ik denk wel dat er meerdere tv-schermen zijn, want wij hebben zowel beelden van de helikopter als van de verschillende camera's op de motor'.

Veel renners wisten overigens niets van de primeur af. Desgevraagd vonden sommigen het een goed idee, maar de videoscheids zou 'wel een verstandige koerskop' moeten hebben. En er zou consequent gestraft moeten worden, iets waar juryleden niet in uitblinken. Twijfels over het nut waren er ook; de meeste overtredingen werden nu eenmaal begaan buiten het zicht van de camera.

Het Nederlandse jurylid Joey Ermens zei een paar dagen geleden in deze krant: 'Als ze weten dat de jury ze toch niet kan zien, zullen ze alles doen wat God verboden heeft'. Zo is het. Wielrenners lijken soms net echte mensen.

Een oude rennersgrap na een helse bergrit: de ene steekt zijn armen vooruit en wel zo dat ze van verschillende lengte lijken te zijn. De ander wordt gevraagd ook zijn armen te laten zien. Ter controle, of die ook zo veel aan de auto heeft gehangen. De grap zal nog wel bestaan.

Ik herinner me een Tour waarin mijn ploegmaat, en op dat moment drager van de groene puntentrui Eric Vanderaerden, gedurende een paar bergetappes consequent geviseerd werd door een jurylid op een motor. Dat was oneerlijk, zou je kunnen zeggen. De directe concurrentie had immers vrij spel maatregelen te treffen tegen de tijdslimiet. In die tijd hingen in de achterhoede soms hele linten coureurs aan volgauto's. Een kwestie van overleven, zo heette het.

In de Giro van 1988 dreigde het hele peloton ingesneeuwd te raken tijdens de beklimming van de Passo di Gavia. Breukink won, ondergetekende finishte ergens rond plaats tien. Als er toen een consequente videoscheids had bestaan was 80 procent van het peloton gediskwalificeerd wegens finishen in een auto.

Ach, iedereen wist ervan.

'Anders doen ze alles wat God verboden heeft'
De videoscheidsrechter deed afgelopen zaterdag tijdens Milaan-Sanremo voor het eerst zijn intrede in het wielrennen. Tijdens de Italiaanse klassieker volgde een extra jurylid in de regiekamer de wedstrijd door mee te kijken op alle tv-schermen van de zendgemachtigde omroep. Renners konden al tijdens de koers worden gediskwalificeerd vanwege een overtreding en gedwongen worden af te stappen.

De Italiaanse Sky-renner Gianni Moscon. Beeld afp
De Italiaanse Sky-renner Gianni Moscon.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden