Tv-recensieJulien Althuisius

Wie zin heeft in een quiz (of drie) is bij RTL 4 aan het juiste adres

null Beeld
Beeld
Julien Althuisius

Eén quiz is geen quiz, weten ze bij RTL 4 en daarom waren er afgelopen zaterdag maar liefst drie achter elkaar geprogrammeerd. In Oh, wat een jaar!, gepresenteerd door Linda de Mol, stond 1974 centraal. Vaste panelleden Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge (hoe vaak moet je aan een quiz meedoen voordat je zelf een quizvraag wordt?), die zich hadden verkleed als respectievelijk een lid van de Bee Gees en een pornoacteur, werden bijgestaan door Karin Bloemen en Ad Visser, verkleed als respectievelijk Karin Bloemen en Ad Visser.

In 1974 werd het onder andere verboden om met ­alcohol op auto te rijden. ‘U heeft gedronken?’, vroeg ­verslaggever Willibrord Frequin in een oud televisiefragment aan een man. ‘Nou ja, wat heet gedronken?’, ­antwoordde hij. ‘Ik heb een biertje of tien en een paar ­glazen wijn op, of zo.’ De bijbehorende vraag was: welk liedje gebruikte Veilig Verkeer Nederland in de jaren zestig en zeventig tegen ­alcoholgebruik in het verkeer? Het was natuurlijk Glaasje op, laat je rijden, dat vervolgens luidkeels door iedereen werd meegezongen. Het was één grote, ­gezellige boel.

Die lijn werd vrolijk doorgezet bij Praat Nederlands met me, een quiz waarbij BN’ers het opnemen tegen immigranten. Wie verliest moet het land uit. Nee hoor, het is een quiz over ‘alle nieuwe vormen van taal’, zei presentator Art Rooijakkers.

De teams, bestaande uit Martijn Koning en Monica Geuze, Georgina Verbaan en Sander Schimmelpenninck, en Jeroom Snelders en Martine Sandifort, mochten bij de eerste vraag van de eerste ronde hun hoofden breken over de vraag hoe het ringetje in een theedoek heet. Was dat: A. Doekoog, B. Anusje, C. Zeilring of D. Kokring. Zelfs als hij er niet is, is Gerard Joling bij RTL altijd aanwezig. Het antwoord was overigens zeilring.

In de tweede ronde moest een tekst van zanger Wesly Bronkhorst worden aangevuld. ‘Ik wil vanavond alle sterren nog gaan tellen. Ik ga naar Shanghai met een boot. Nee, ik wil nog lang niet dood.’ Was de volgende zin A. ‘Ik heb nog zoveel te vertellen’, B. ‘Ik moet morgen honderd mensen bellen’, C. ‘Ik wil nog een keer vissen op forellen’ of D. ‘Ik heb nog zoveel zin in frikandellen’? Ik zal u niet langer in spanning houden, het antwoord is B. Daarna een fragment uit het liedje Ik heb aan je fiets gelikt. Dat leidde er op een of andere manier toe dat Martijn Koning vertelde dat hij zichzelf wel eens had geprobeerd te pijpen. ‘En waarom hebben we het hierover?’, merkte Georgina Verbaan terecht maar vergeefs op.

De quizavond werd afgesloten met Beste kijkers, waarin Ruben Nicolai en Jeroen van Koningsbrugge (je zou ze bijna vergeten) met Beau van Erven Dorens, ­Kasper van Kooten en Philippe Geubels de week in televisiefragmenten doornamen. Ook hier was het weer ­lachen, gieren, brullen. Het einde heb ik helaas niet ­gehaald. Waarom niet? A. Mijn Nicolai-Van Koningsbrugge-tax was bereikt, B. De stem van Philippe ­Geubels, C. Ik moest nog honderd mensen bellen of D. Kokring. Het antwoord moet ik u schuldig blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden