VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Den Haag

Wie zijn deze gasten, klinkt het vertwijfeld op TikTok waar tussen Klaver en Jetten iets moois ontstaat

. Beeld .
.Beeld .
Ariejan Korteweg

Er broeit iets tussen Rob Jetten en Jesse Klaver. Steelse blikken worden gewisseld, mondhoeken krullen als ze elkaar in het vizier krijgen. Soms een knipoog, kennelijk met de gedachte dat niemand het zal zien. In de pauze van een debat even een paar woorden, waar de ander dan om moet lachen. Wat begon als korte momenten van ontspanning in heftige tijden, is uitgegroeid tot iets waar ze allebei aan zijn gaan hechten. Waar ze naar uitkijken zelfs. Misschien meer dan hen lief is.

Ze sturen ook berichten:

‘Reageer’s, moppie.’

‘Ik ben er over 5 minuten.’

‘Is Jolein thuis of kan ik even langskomen?’

Een week of wat geleden kwamen de eerste beelden op sociale media. Sindsdien wordt er steeds meer materiaal gedeeld, vaak van lang geleden. Mensen vinden het geweldig. Er zijn miljoenen views, honderdduizenden likes. Onder de hashtag #resse gaat het duo viraal.

Wereldwijde verwarring

Niet alleen in Nederland. ‘Zijn er nog meer mensen bezig met Dutch politics romance on TikTok’, vraagt iemand zich af. ‘Wie zijn deze mannen? Zijn ze verliefd?’ Overal in de wereld is verwarring over het moois dat kennelijk en plein public, onder het oog van de camera’s, aan het ontstaan is tussen deze twee innemende, jeugdige Nederlandse volksvertegenwoordigers.

Een Amerikaanse, ze noemt zichzelf @zestylegend, valt in katzwijm: ‘F*ck love’, zegt ze. ‘Ik wil wat deze twee Nederlandse politici hebben. Ik bedoel: kijk naar ze.’ Het moet gezegd, de mannen staan er vaak prachtig op, met een stralende Haagse lach. Klaver die met twee handen wijst naar Jetten en de taart die hij net kwam brengen. ‘10 jaar Klaver’, staat er op, in groene letters.

In een volgend filmpje op TikTok – want daar speelt dit alles zich af – legt @zestylegend uit wie deze two lovely gentlemen zijn. Rob Jetten, voormalig leider van het huis van afgevaardigden. En Jesse Klaver, leider van de groene partij. Klaver heeft drie kinderen, zegt ze met een grijns. En Jetten is gay, maar geeft toe dat hij wel eens flirt met Klaver.

Wankel dansje

Vorig jaar zette Jesse Klaver zijn eerste schreden op TikTok. Dat gebeurde met een wankel dansje, dat desondanks vlot werd gedeeld. GroenLinks moet ook via het sociale medium voor de jongste doelgroep zijn kiezers bereiken, zo was de gedachte.

Inmiddels gebeurt het omgekeerde: TikTok heeft Klaver bereikt. Er is geen houden meer aan. Tieners wereldwijd smelten voor het koppel. Wie zijn die gasten, klinkt het vertwijfeld op TikTok. Uit welk land komen die beelden?

Dat er wereldwijd jongeren zijn die een collectieve politieke fictie construeren over een volksvertegenwoordiging waar mannen openlijk met elkaar flirten, en die bereid zijn te geloven dat Nederland zo’n parlement heeft, dat heeft wel wat in deze tijden waarin het Binnenhof weer langzaam de schemerzone van het formeren inschuift. Een parlement om bij weg te dromen.

Favoriete liedjes Kamerleden

De Kamer bedacht zelf ook wat om de mens achter de politicus zichtbaar te maken. Muziek is een veelbeproefd middel om iets van je andere zelf te delen. Zodoende is er nu, door de Tweede Kamer zelf, een officiële lijst opgesteld met de favoriete liedjes van Kamerleden. Sommige voorkeuren zijn bekend. Zo is er een clubje kabaalmuziek: Esther Ouwehand, Peter Kwint en Lisa Westerveld; René Peters (CDA) en Liane den Haan (50Plus) zijn aspirantlid. Er zijn de Toppers en aanverwanten: naast Rutte – die geen voorkeur opgaf – kun je daar de VVD’ers Thierry Aartsen en Dilan Yesilgöz-Zegerius en Gidi Markuszower en Alexander Kops van de PVV toe rekenen. Ook zijn er Kamerleden die het Urker Mannenkoor het allermooist vinden wat deze planeet aan klanken te bieden heeft, dat zijn Chris Stoffel (SGP) en Derk Boswijk (CDA).

Opmerkelijk is dat VVD’ers vaak voor de betere popmuziek gaan (Jeugd van Tegenwoordig, Stromae, Red Hot Chili Peppers), dat Sjoerd Sjoerdsma ervoor zorgde dat Peaches van The Presidents of the United States of America nu al weer dagen in m’n hoofd zit en dat Geert Wilders onberispelijk strak bijdraagt met Back to Black van Amy Winehouse.

Rob Jetten kwam met Liefde in de lucht van Kraantje Pappie. Dat kan geen toeval zijn.

Collectieve politieke fictie Beeld Tiktok, zestylegend
Collectieve politieke fictieBeeld Tiktok, zestylegend
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden