CommentaarPolitiek

Wie wil degene zijn die de mensen nog langer binnen houdt?

Het tweede steunpakket verhoogt de politieke risico’s. Daarom blijft een breed draagvlak gewenst.

Beeld ANP

In coalitiekringen wordt dezer dagen soms wat mees-muilend gesproken over de oppositie, die wel steeds meer vragen stelt bij de coronastrategie maar zich daar uiteindelijk toch steeds bij neerlegt.

Af en toe neigt het inderdaad naar schonehandenpolitiek, maar het ligt gecompliceerder: in deze extreme omstandigheden staat elke fractie onder dezelfde druk: wie wil degene zijn die de mensen nog langer binnen houdt? ‘We varen op zicht in de mist’, zegt de premier graag omdat hij nog steeds lang niet alles weet over het virus. Voor de oppositie is het niet anders.

In de debatten over het economische steunpakket geldt in feite hetzelfde. De eendrachtige geestdrift van het begin wordt ondermijnd nu het kabinet voorwaarden stelt. Dat pakt niet overal gelukkig uit. Wél een partnertoets voor zzp’ers, maar geen strenger fiscaal regime voor belastingontwijkers als Booking.com: dat roept vragen op over de prioriteiten. Zeer gevoelig ligt de versoepeling van de ontslagregels. Logischerwijs heeft het kabinet oog voor bedrijven die zich moeten voorbereiden op zware tijden – een enkel ontslag is nog altijd beter dan een faillissement –, maar het wordt funest voor de stemming in het land als binnenkort blijkt dat bedrijven vanaf hun infuus beginnen aan omvangrijke ontslagrondes.

Het kabinet dient zich te realiseren dat de oppositie ook in dit debat in een lastig parket zit. In potentie kan het kabinet in de Eerste Kamer worden gedwarsboomd, maar is dat wel een optie? Dan staan dankzij de oppositie op 2 juni honderdduizenden mensen op straat. Dat geeft de ministers nu even bijna onbeperkte speelruimte, maar ook een grote verantwoordelijkheid. Als het misgaat in de zomer zal dat het draagvlak snel ondergraven.

Alleen al daarom is het de moeite waard komende week in de Kamer alsnog zoveel mogelijk partijen achter het plan te krijgen. Dat begint met de belofte van opperste waakzaamheid. De werkgeverslobby krijgt de regeling waarom ze vroeg. Een verstandig kabinet zet nu de vak­beweging actief in voor maximale controle. En garandeert dat er razendsnel wordt ingegrepen als bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden