Column Sylvia Witteman

Wie wat aan z'n avond wil hebben, drinkt alleen nog maar 0.0

Het motregende. Bij de bakker lag nog een stapel oliebollen op de toonbank die niemand wou hebben en bij de visboer stonden drie mannen broodjes haring te eten, buiten onder de luifel, naast een afgeknaagd kerstboompje. Er kwam een vierde man bij, die aarzelend (‘kan het nog?’) gelukkig nieuwjaar wenste en een portie mosselen bestelde. Ze waren allemaal rond de 40 en leken me ict’ers uit het middensegment, jaarlijkse bedrijfsuitjes naar Drievliet met lasergame en barbecue toe.

Het gesprek kwam op Dry January, dat is een lastige term voor Nederlandse monden. De één sprak het uit als ‘draai djennewerrie’, een ander als ‘dwaai jenwie’, de derde maakte er spottend ‘de nieuwe nuchterheid’ van en de vierde zweeg, met zijn mond vol mosselen.

‘Ik vind Heineken nul-punt-nul dus prima te doen’, zei de kleinste van het stel opgewekt. ‘Als je bij de borrel twee gewone biertjes drinkt, ben je toch een beetje duf, na het eten. Met die nul-punt-nul heb je nog iets aan je avond,’

Hij kreeg bijval van de andere haringeters. ‘Je proeft amper het verschil’, vond er een en ook de derde knikte enthousiast. ‘Prima spul. En je blijft fris. Je hebt gewoon zin om ’s avonds nog iets te gaan doen!’, beaamde hij, al liet hij in het midden wát. ‘En jij, Patrick?’, vroeg hij aan de mosseleter. ‘Ook tijdelijk drooggelegd?’

Patrick had juist een mossel door de remoulade gesleept en in zijn mond gestopt. ‘Mh’, bracht hij uit, en, na het slikken: ‘Ik ben dus niet zo’n bierdrinker...’ De rest van het gezelschap begon plagerig te lachen, o ja, dat was waar ook, Patrick dronk wijn. Nou ja, ieder zijn meug, al wilde de frisblijver wel even kwijt dat hij daar persoonlijk ‘het zuur’ van kreeg, van wijn. Ook wilde hij weten of Patrick dan nu alcoholvrije wijn dronk? Want dat bestond tegenwoordig ook.

Ja, dat wist Patrick. En hij had het geprobeerd ook, maar na één slok laten staan, want dat was niet te zuipen. Pure uilenzeik. ‘Dus wat drink je nu dan, Patrick?’, kakelde de frisblijver. ‘Water?’ Patrick veegde zijn vette vingers af aan een papieren servetje en sprak geïrriteerd: ‘Nee. Ik drink gewoon wijn, als je het niet erg vindt.’

De haringeters vielen even stil, maar hervatten al gauw hun gesprek. Nogmaals benadrukte iedereen hoe prima dat nul-punt-nulbier smaakte, en vooral dat je toch inderdaad nog echt wat hád aan je avond. Ze keken af en toe schichtig naar Patrick, die broeierig stond te zwijgen.

Nee, Patrick had niks aan zijn avond.

Maar dat wilde hij gelukkig ook helemaal niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden