CommentaarRaoul du Pré

Wie nu is geschrokken van Thierry Baudet, heeft lang weggekeken

Thierry Baudet staat voor het partijkantoor van Forum voor Democratie de pers te woord over de ontstane situatie.Beeld ANP

In nauwelijks één week tijd is Forum voor Democratie veranderd van de enige partij die Mark Ruttes VVD in de afgelopen jaren wist te verslaan tot een rokende puinhoop waarop ­Thierry Baudet zich alleen nog omgeven weet door een groepje idolate fans. Vrijwel iedereen die de partij nog enige bestuurlijke potentie gaf, heeft inmiddels de deur achter zich dichtgetrokken, verbijsterd over het gedrag van de partijleider.

Intussen heeft deze week zoveel details aan het licht gebracht over de aard en de ware gedachten van Baudet en zijn naaste vertrouwelingen, dat van het ­restant van Forum weinig meer mag worden verwacht. De meeste kiezers die het in 2019 nog wilden proberen met Baudet, waren in de afgelopen maanden al af­gehaakt na zijn aanhoudende flirt met de corona­complotten. Voor zover FvD door andere partijen nog als een potentiële regeringspartner werd gezien, is dat nu ook voorbij.

Vooral in de Eerste Kamer en in de provincies is de ­bestuurlijke schade groot, nu daar plotsklaps zoveel mensen partijloos zijn. De meesten werden al niet ­gekozen op een helder partijprogramma, maar nu wordt het helemaal gissen wat hun standpunten zijn. Een stem op een partij die helemaal gebouwd is rond één leider, blijkt eens te meer een heikel avontuur.

Als de kruitdampen straks zijn opgetrokken, wordt het interessant om te zien wat al die spijtoptanten nu gaan doen. Komt er een hergroepering op gang onder een nieuwe landelijke partijleider? De implosie van FvD neemt niet weg dat Baudet in 2017 en 2018 heeft aangetoond dat er rechts van de VVD volop electorale ruimte is voor een beweging die anders dan Geert ­Wilders’ PVV wél aanspraak maakt op regerings­deelname. Er zullen nieuwe initiatieven ontstaan.

Voor zover die voortkomen uit FvD hebben ze bij voorbaat veel wantrouwen te overwinnen. Want de spijtoptanten dragen nu weliswaar collectief uit dat Baudet in één week tijd onherkenbaar is veranderd, maar er was binnen FvD ook eerder al genoeg gezegd, geschreven en gedaan dat hen wakker had kunnen schudden. Intern geuite antisemitische oprispingen hebben velen kennelijk de ogen geopend, waar ze een reeks xenofobe en racistische uitspraken eerder lieten passeren. Wie nu pas meent dat er grenzen zijn overschreden, heeft wel erg lang weggekeken.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden