De KwestiePeter de Waard

Wie heeft recht op de coronawinsten van AholdDelhaize? De aandeelhouders of het personeel?

Oorlogen zijn niet alleen bloedig, ze zetten ook volkshuishoudingen op hun kop. Ze geven mensen de kans om in korte tijd van haveloos tot miljonair op te klimmen. Aan de andere kant zijn er de rijken die in mum van tijd aan de bedelstaf raken.

De corona-economie wordt wel vergeleken met de oorlogseconomie. En dat betekent dat op het economische slagveld ook winnaars en verliezers staan. De verliezers zijn de horeca, het reiswezen, de entertainmentsector, de contact­beroepen (kappers, nagelstudio’s, masseurs) en grote delen van de handel en industrie. De winnaars zijn onder meer de ict, de farmacie, de pakketbezorgers, en vooral de supermarkten en onlineaanbieders.

AholdDelhaize is niet alleen een supermarktgigant in Nederland

(Albert Heijn), België (Delhaize) en de VS (Giant en Stop & Shop), het is ook heel groot in online met onder meer Bol.com.

In het tweede kwartaal explodeerde de winst tot 693 miljoen, ­tegen 334 miljoen euro vorig jaar. En ook in de rest van het jaar verwacht het concern veel meer winst. Nu mensen niet meer naar de film of uit eten kunnen gaan, halen ze de geneugten van het leven in huis.

Inmiddels wordt er al geruzied over de verdeling van de onvoorziene coronawinsten. Topman Frans Muller paaide meteen de aandeelhouders met de toezegging van een extra dividenduitkering van 20 cent per aandeel. Omdat er 1,1 miljard aandelen AholdDelhaize uitstaan, zullen zij meteen al 220 miljoen euro binnenhalen. Maar de werk­nemers willen ook hun deel, zeker nu ze in de winkels aan extra virusgevaren zijn blootgesteld, want niet de complete klandizie hield zich aan de anderhalve meter. In totaal heeft Ahold 388 duizend medewerkers, van wie 100 duizend (31 duizend fte) in Nederland. Tot nu toe werden zij ­afgescheept met een tegoedbon van 25 euro voor hun, zoals Muller dat noemde, ‘uitzonderlijke prestatie door de voedselvoorziening in ­crisistijd veilig te stellen’. De vakbonden noemden dat een dikke middelvinger naar het personeel.

Muller heeft nu aangekondigd dat alle medewerkers eind dit jaar een bonus zullen krijgen die tussen de 45 en 130 procent van het maandsalaris zal liggen. Het is wel wat later dan de aandeelhouders, die eind deze maand al kunnen ­cashen.

De vraag is of het personeel, laat staan de aandeelhouders, eigenlijk wel recht heeft op de extra coronawinst. Mogelijk zou die net zo goed kunnen worden opgeëist door de gemeenschap.

Albert Heijn haalt de sauvignon-omzet binnen die de horeca misloopt. De belastingbetalers draaien wel op voor de schade die de horeca lijdt – daarvoor zijn regelingen ­bedacht – maar krijgt niet de baten die bedrijven zoals AholdDelhaize daarvan hebben. Die mogen dat zelf houden en onder hun eigen stakeholders verdelen.

Het kenmerk van oorlogen is echter dat de baten en lasten nooit bij de rechtmatige partijen vallen.

Aandeelhouders Ahold krijgen 220 miljoen extra door winstexplosie, vakkenvullers een Bol.com-bon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden