Commentaar Scheveningen

Wie heeft de regie op Oudejaarsavond in Scheveningen?

Burgemeester Krikke heeft nog hooguit één kans om af te rekenen met de anarchie rond de vreugdevuren.

Geheel volgens de gangbare bestuurlijke reflex laat de Haagse burgemeester Krikke de gang van zaken rond de uit de hand gelopen vreugdevuren op het strand grondig evalueren. Er zijn twee mogelijke scenario’s. Krikke zelf speelt in beide een voorname rol.

Eén: de gemeente heeft een enorme inschattingsfout gemaakt en was kennelijk niet in staat te voorzien welk effect een 45 meter hoge brandstapel heeft in combinatie met stevige landinwaartse wind. Twee: de gemeente zag het wel, maar durfde niet in te grijpen uit vrees dat een stookverbod tot een oncontroleerbare woede-uitbarsting onder de bouwers zou leiden.

Juist om oncontroleerbare toestanden te voorkomen, werden de enorme vreugdevuren sinds de jaren negentig getolereerd. In de decennia daarvoor bouwde Den Haag een beruchte reputatie op van geweld, vandalisme en vele gewonden in de Nieuwjaarsnacht, vaak met een miljoenenschade tot gevolg.

De gereguleerde brandstapels van Duindorp en Scheveningen zijn in dat opzicht een groot succes. De Haagse jaarwisseling verloopt niet meer rumoeriger dan die in andere steden. Maar de vraag is intussen wel wie op Oudjaarsavond de regie heeft. De gemeente zag natuurlijk ook wel dat de stapels veel te hoog waren. Lokale media die daarover op Oudjaarsdag berichtten, ontvingen prompt bedreigingen vanuit het kamp van de bouwers.

De sfeer tussen bouwers en gemeente is al langer uiterst gespannen. In 2016 nog dreigde de vorige burgemeester, Van Aartsen, met inzet van de mobiele eenheid als de bouwers zich niet aan de afspraken zouden houden. Wat is er sindsdien met dat vertoon van daadkracht gebeurd?

De roep om een onmiddellijk verbod op de vreugdevuren zwelt nu logischerwijs aan vanuit de wijken waar de bewoners hun huizen, auto’s en fietsen moesten blussen. Daarbij moet wel worden meegewogen wat het effect zal zijn. Als de vreugdevuren terug de wijken in gaan, is de stad verder van huis. Zeker is dat voor alle betrokkenen de laatste kans zich aandient. Voor de bouwers om aan te tonen dat zij volwassen genoeg zijn om zich aan simpele afspraken te houden. Voor Krikke om aan te tonen dat ze de baas is in de stad, ook op het strand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.