Wie handhaaft het paddoverbod?

de Volkskrant

Wie handhaaft het paddoverbod?

Op het eerste gezicht valt er veel te zeggen voor het verbod op verkoop en bezit van verse paddo’s dat het kabinet heeft aangekondigd. De argumenten voor zo’n maatregel zijn duidelijk: gedroogde paddo’s waren al langer verboden, het gebruik van paddo’s heeft hallucinerende effecten waarmee al veel ongelukken zijn gebeurd en in de meeste Europese landen zijn paddo’s eenvoudigweg niet toegestaan. Standaardisering op dit punt ligt voor de hand.

Het verbod past ook in een op zichzelf lofwaardig streven van dit kabinet om minder tolerant te zijn jegens het gebruik van genotsmiddelen die de gezondheid ernstig kunnen schaden. Minister Klink van Volksgezondheid is doende cafés en restaurants rookvrij te maken; hij strijdt bovendien tegen alcoholmisbruik onder jongeren en laat coffeeshops sluiten die te dicht bij scholen liggen.

Op twee punten is kritiek mogelijk op dit beleid. In algemene zin heeft dit kabinet de neiging nogal normatief op te treden. Alexander Pechtold van oppositiepartij D66 heeft al gezegd dat Balkenende IV niet alleen in de woonkamer, de slaapkamer en de rookkamer van de burger binnentreedt, maar ook in diens bovenkamer. Betutteling is inderdaad ongewenst, maar in een vrije samenleving wordt van de burger zelfbeheersing verlangd. Het aantal incidenten met paddo’s is de voorbije jaren te sterk gestegen om dit op zijn beloop te laten.

Het tweede mogelijke kritiekpunt snijdt meer houdt. Dat betreft doel en proportie. Wat het doel betreft: wie een verbod afkondigt, verplicht zich tot handhaving van dat verbod. Dat is in Nederland vaak een teer punt, en tot een speciale paddopolitie zal het ongetwijfeld – en hopelijk – niet komen. Dan de proportie: paddogebruik, of beter misbruik, is vooral een Amsterdams probleem. Burgemeester Cohen heeft gecontroleerde verkoop in smartshops met een vergunning voorgesteld, waar goede voorlichting over de effecten van het gebruik kan worden gegeven. Aan die oplossing is nu al te lichtvaardig voorbij gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden