De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Wie Google Maps aanzet verplaatst zich automatisch als een kuddedier

Nooit eerder stonden mensen zoveel wegen ter beschikking, en nooit eerder namen zo veel mensen allemaal dezelfde weg. Whizzkids die de wereld navigatiesoftware schonken wisten dat chauffeurs duizenden nieuwe routes zouden gaan uitproberen en nooit meer zouden verdwalen. De praktijk van deze utopie is helaas dat alle chauffeurs dezélfde route nemen, omdat alle chauffeurs dezélfde navigatieapps gebruiken. Wie Waze of Google Maps aanzet, verplaatst zich automatisch als een kuddedier. 

Zelf had ik dat niet door tot ik zomer 2018 bij de Roemeens-Bulgaarse grens bij Calarasi in een kudde van een stuk of honderd auto’s uit een stuk of twintig landen belandde, allemaal door Google met één en hetzelfde algoritme naar één en dezelfde grensovergang gestuurd. Omdat er nogal wat auto’s van buiten de EU bijzaten, liepen de wachttijden op tot een uurtje of negen. Gelukkig bleek een douanier voor wat papiergeld bereid op een papieren wegenkaart uit de 20ste eeuw een weg te tekenen naar een grensovergang die Google niet kende: een omweg van tien kilometer leverde een tijdwinst op van negen uur.

Aan het lot van de omwonenden van die populaire grensweg heb ik toen helemaal niet gedacht. Uit een stuk van een collega heb ik nu geleerd dat één ding nog rottiger is dan door toedoen van Google in een autokudde belanden, namelijk wonen aan een weg waar Google een autokudde langs stuurt. In de VS wonen mensen die geen kant meer op kunnen omdat ze tegenwoordig aan een ‘Google-weg’ wonen. Wijken waar het vroeger lekker stil was zijn dankzij navigatiesoftware lekker druk geworden. De  bijwerkingen van vooruitgang worden door  vooruitgangsdenkers nooit voorzien. Een Amerikaanse transportprofessor zei in het stuk: ‘Er is vaak sprake van een matroesjka van issues, waarbij het oplossen van het ene probleem vanzelf een volgend aan het licht brengt.’ Wat mij betreft is dat een prachtige samenvatting van het Waze-tijdperk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden