LezersbrievenDonderdag 11 juli

Wie een buitenruimte ontwerpt, moet in geluid leren denken

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 11 juli.

Redactie
Het plein van basisschool De Buut in Nijmegen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het plein van basisschool De Buut in Nijmegen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Urban soundscape

Een speelpleintje in Nijmegen moet dicht vanwege geluidsoverlast: er heerst een te hoog geluidsdrukniveau veroorzaakt door spelende kinderen (Ten Eerste, 9 juli). Op foto’s is te zien dat hier sprake is van een zeer slecht stedenbouwkundig ontwerp. Er is duidelijk niet nagedacht over de urban soundscape, de geluidsindruk van een stedenbouwkundige omgeving.

Het plein is volledig open, de ondergrond is hard en de omgeving is volledig hard. Daarnaast zijn de onderzijden van de balkons van de woningen gelegen naast het plein hard, zodat het geluid goed naar de rest van de gevel wordt gereflecteerd (het geluidbelaste deel) en ontstaat onder die balkons een min of meer galmende ruimte. Dit is het recept voor geluidsoverlast. De stedenbouwkundige architecten hebben hier dus niet nagedacht over de soundscape.

Het is ze waarschijnlijk nooit geleerd en ze hebben zich ook niet aangeleerd in geluid te denken (golflengte, energiestromen, relatie vormgeving en inrichting tot geluid) bij het maken van het ontwerp. Mijn architectuurstudenten van de Universiteit Antwerpen, faculteit Ontwerpwetenschappen, kunnen dit veel beter. Ik heb ze dan ook aangeleerd te denken in geluid bij het maken van een (stedenbouwkundig) ontwerp. Een buitenruimte benader je wat dat betreft niet anders dan een concertzaal.

Dus, voor het pleintje in kwestie rest niets anders dan een nieuw ontwerp te maken. Een poreuze ondergrond op het plein, een geluidsabsorberende afscherming van het plein en geluidsabsorptie onder de balkons. Dit alles dan mooi vormgeven, hoe moeilijk kan het zijn?

Cees Mulder, Rotterdam

Vuurwerk

Na het klimaat komt het kabinet nu met een voorstel om iets te doen aan vuurwerkoverlast (Ten Eerste, 10 juli). Vuurwerk, of het nu behoort tot de lichte of zware categorie, door consumenten of professionals wordt afgestoken, veroorzaakt behalve een gevaar voor letsel voor mens en dier, een enorme vervuiling. Hierdoor mag het in sommige landen niet afgestoken worden, omdat de luchtkwaliteit er onder lijdt en mensen erdoor overlijden.

Als we de gevaren voor mens en milieu serieus nemen, zou al het vuurwerk verboden moeten worden en Oud en Nieuw op een klimaatneutrale manier gevierd moeten worden. Hoe? Uit China, waar toch ook regelmatig het een en ander misgaat met vuurwerk komt misschien een mooi alternatief. Licht- en muziekshows met drones zijn spectaculair en kunnen een schoon en milieuvriendelijk alternatief vormen voor een verouderde en schadelijke traditie.

E. Fontijn, Rotterdam

Genieten

Als eenvoudige polderjongen worstelde ik jarenlang met de voor mij vaak onbegrijpelijke columns van Arnon Grunberg op de voorpagina van de krant. Nu geniet ik dagelijks van het toegankelijke proza van Paulien Cornelisse en Sander Donkers. Zij kunnen prachtig schrijven en maken mij als vanzelfsprekend deelgenoot van hun denkwereld. Waarvoor mijn dank.

Berry Brinkhorst, Lelystad

Voetbalstandbeeld

De bondscoach van de Nederlandse voetbalsters Sarina Wiegman krijgt een standbeeld in de KNVB-tuin, bij Willem van Hanegem, Rinus Michels en Johan Cruijff. Zou het niet mooi zijn als Sarina Wiegman deze eer zou geven aan Vera Pauw? Die heeft tenslotte vrouwenvoetbal in

Nederland op de kaart gezet. Of komt dat de KNVB niet zo goed uit?

Koos van Nieuwenhoven, Baarn

Eigen lucht kopen

‘Schiphol moet verdere groei voortaan verdienen. Eerst moet de overlast aantoonbaar omlaag en pas daarna mag de luchthaven een beetje groeien. Tot maximaal 540 duizend vluchten’, aldus minister Van Nieuwenhuizen (Ten Eerste, 6 juli). Dat roept wrange herinneringen op. De uitstoot van geluid moet omlaag en dan mag je de reductie weer opvullen.

Datzelfde gebeurde in 1993. Als lokale milieuclub werd de expansie van de vee-industrie bestreden en op vergunningenniveau gewonnen. Totdat toenmalig minister Hans Alders overging tot legalisatie van de bedrijven zonder vergunning via de interimwet Ammoniak en Veehouderij.

Ze moesten dan wel wat aan de uitstoot doen. Maar die uitstoot werd een recht en nu moet de belastingbetaler met miljoenen de boeren uitkopen. De burger moet dus zijn eigen lucht terugkopen. Zo zal het ook met Schiphol gaan. Zet maar alvast wat euro’s opzij voor uw eigen stilte.

Geert Verstegen, Sint Hubert

Homoseksuelen

In alle berichtgeving over het Holocaust Namenmonument (Ten Eerste, 10 juli) wordt gesproken over de omgekomen Nederlandse Joden, Roma en Sinti. Terecht, maar hoe zit het met de herdenking van de omgekomen Nederlandse homoseksuelen? Daar wordt met geen woord over gerept.

Jos Smeets, Amsterdam

Abortusdiscussie

In de discussie tussen pro-life-demonstranten bij abortusklinieken en het pro-abortuskamp (O&D, 4 en 9 juli) kan men stellen, dat zolang de pro-life-groep geen verbaal en fysiek geweld gebruikt en geen foutieve informatie geeft, ze vrouwen die een abortus willen alternatieven en hulp mogen bieden en met hen in discussie gaan.

Het pro-abortuskamp verhult het beëindigen of doden van menselijk leven met eufemismen als: ‘baas in eigen buik’ (alsof het een spijsverteringsprobleem betreft), ‘het laten weghalen’ (alsof een eksteroog weggesneden wordt) of ‘de vrucht afdrijven’ (alsof het iets culinairs is).

Waarom het kind niet geboren laten worden en laten adopteren door homo-, of impotente ouders, of het in pleeggezinnen plaatsen, en de biologische moeder financieel compenseren? Daarnaast moet meer geld vrijgemaakt worden voor de ontwikkeling van de kunstmatige baarmoeder. Daarmee kunnen beide partijen het toch wel eens zijn.

A. van Daal, Overloon

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden