Weblog

'Wie denkt dat volkstuinen goedkoop zijn, onderschat één factor: arbeid'

Volkstuinen zijn hip, maar ook helemaal niet goedkoop, schrijft Volkskrant-redacteur Jeroen Trommelen. 'Deze winter liep een collega-tuinder langs met een nieuw aangeschafte koperen spade á 143 euro, aanbevolen voor biologisch tuinieren.'

null Beeld anp
Beeld anp

Geld had er niets mee te maken toen we vijftien tien jaar geleden begonnen te tuinieren op het volkstuincomplexje in ons dorp. Maar dat het zó goedkoop was, hadden we niet verwacht. 28 euro huur per jaar, voor honderd vierkante meter grond. Nu het woord 'moestuin' eventjes een politieke hype is, wil iedereen weten of zo'n eigen tuin rendeert. Maar volkstuiniers vinden dat een rare vraag.

Dit jaar rekent onze penningmeester 32 euro voor de tuin, nog steeds een habbekrats vergeleken met de 75 euro die op veel andere tuincomplexen wordt gevraagd. Toch denkt van onze vijfentwintig huurders er niet één dat tuinieren een economisch rendabele bezigheid is. Tuinieren doe je voor de bezigheid, de mogelijkheid om bijzondere (biologische) dingen te kweken en voor de smaak. Groente en fruit zijn lekkerder wanneer ze pas geoogst worden als ze rijp zijn.

Het afgelopen weekeinde maakte mijn vrouw jam van de overdaad aan aardbeien, aalbessen, zwarte bessen en frambozen. We rekenden uit dat deze tien eerste potten minstens 12 euro per stuk moeten kosten als we de geleverde arbeid afrekenen op 20 euro per uur. De echte productiekosten zijn dan nog niet verwerkt: netten om de vogels weg te houden, suiker, geleermiddel, energie van gasfornuis en vaatwasser en het scheutje crème de cassis - haar geheime ingrediënt. Onze jam is onbetaalbaar lekker.

Loont de moestuin?
Maar serieus: loont de moestuin? Die berekening wordt pas zinvol als we de arbeidskosten buiten beschouwing laten. In een goedkoop scenario bestaan de jaarlijkse kosten dan nog uit huur (75 euro, gereedschap (300 euro afschrijven over 10 jaar: 30 euro), zaai-, en pootgoed (25 euro; de Aldi verkoopt in het voorjaar spotgoedkoop tuinzaad). Voor de liefhebbers en groeifanaten ook nog mest en bestrijdingsmiddel (30 euro). Totaal: 160 euro.

Wat krijgt de tuinder daarvoor terug? Op één are grofweg een grote jute zak aardappelen, anderhalve kilo gedroogde bonen, knoflook en jam voor het hele jaar en vijf maanden lang, op de meeste dagen van de week, verse groenten. Zelfs wie bij de Lidl boodschappen doet, is vermoedelijk duurder uit.

Maar dat is theorie. In de praktijk blijkt het vaak onweerstaanbaar om te experimenteren met duur pootgoed van exquise aardappelsoorten, of een andere aanschaf te doen die de potentiële winst in één klap wegvaagt. Deze winter liep een collega-tuinder langs met een nieuw aangeschafte koperen spade á 143 euro, aanbevolen voor biologisch tuinieren.

Jeroen Trommelen Beeld .
Jeroen TrommelenBeeld .

Volkstuinen zijn hip
Vijftien jaar geleden was de wachtlijst kort en konden we na één seizoen aan de slag. Dit jaar staan er vijftien liefhebbers te trappelen op de wachtlijst. Volkstuinen zijn hip. Een flink deel van de wachtenden komt uit de stad, tien kilometer verderop. De kans is nogal groot dat zij enthousiast beginnen maar na twee seizoenen de strijd tegen het kweekgras opgeven, hebben we gemerkt. Ook zij onderschatten de belangrijkste factor: arbeid.

En bij nader inzien is ons volkstuintje ook helemaal niet goedkoop. Wat ons een spotprijs lijkt van omgerekend 3200 euro per hectare, vergeleken met de 7500 euro per hectare voor de meeste hobbytuinders, noemen akkerbouwers een idiote hoge prijs. Begin dit jaar klaagden aardappeltelers over de 'bizarre bedragen' die gerekend worden voor het bijhuren van een hectare grond. Wel 1800 tot 2200 euro per jaar.

Jeroen Trommelen is redacteur energie, duurzaamheid en milieu voor de Volkskrant.

Een stadsmoestuin in Utrecht. Beeld ANP
Een stadsmoestuin in Utrecht.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden