LezersbrievenMaandag 10 februari

‘Wie denk je wel dat je bent’ brengt discussie op gang, daar doen we het voor

De ingezonden lezersbrieven van maandag 10 februari.

Joep van Deudekom en Rover Urgert in 'Wie denk je wel dat je bent.'Beeld Wim Kluvers

Wie denk je wel dat je bent maakt de tongen los. In het NTR-programma doen Joep van Deudekom en Rob Urgert wetenschappelijke experimenten met twee groepen die onderling sterk verschillen. Aannames hierover worden getoetst. Eerder ging het over leeftijd en geloof, 2 februari over schoonheid. Centrale vraag: kloppen aannames over mooie vrouwen? Om het onderscheid inzichtelijk te kunnen maken, waren er ‘mooie ‘ en ‘gewone’ vrouwen. Sommigen vonden dat seksistisch. Terwijl er ontegenzeggelijk een heersend schoonheidsideaal is. Modellen verdienen hun brood met hun uiterlijk. Deze vorm van seksisme verdient aandacht. 

Dankzij de combinatie van humor en wetenschap keken er bijna anderhalf miljoen mensen. Goed nieuws voor de wetenschap, die moeilijk de weg naar een breed publiek vindt. Kritiek dat het programma de wetenschap geen dienst heeft bewezen, is onterecht. Dat de proeven niet van dezelfde orde zijn als aan de universiteit is logisch. Maar er is niet omwille van amusementswaarde gesjoemeld met experimenten of uitkomsten. Over de uitwerking mogen de meningen verschillen. Maar de impact is groot en er is een discussie op gang gebracht. Daar doen we het voor.

Willemijn FrancissenMediadirecteur NTR

Stikstofruimte

In het stikstofdebat worden vrijwel alle sectoren aangepakt om de uitstoot te verminderen. Maar de boeren, goed voor bijna de helft van alle uitstoot, worden ontzien. Ze mogen hun overtollige stikstofruimte gaan verhuren aan derden, zoals bouwers en Rijkswaterstaat. Hadden ze daar ooit voor betaald? Nee, dat niet. Vermindert dit de uitstoot? Integendeel. Daarnaast wordt er ook nog een subsidie van een half miljard voor ze uitgetrokken. Als beginnetje.

Vorige week hoorde ik premier Rutte ferm verkondigen dat als vuurwerkverkopers inkomensderving ondervinden van een vuurwerkverbod zij geen compensatie hoeven te verwachten: ondernemersrisico, immers. Het lijkt erop dat het kabinet toch een beetje bang is voor de Farmers Defence Force, in goed Nederlands beter de Landstorm geheten.

Bouke Blijdesteijn, Dordrecht

Stikstofruimte (2)

Van harte welkom in mijn klas GroenLinks gedeputeerde Rik Grashoff, of een vertegenwoordiger van de Nederlandse veeboeren, of minister Carola Schouten van LNV. Graag horen wij tijdens de vakverdieping Aardrijkskunde (pabo 3) hoe het toch kan dat boeren flink kunnen gaan verdienen aan verhuur van hun niet gebruikte stikstofruimte. Blijf daarna alstublieft even hangen tijdens het vakgroepoverleg Wereldoriëntatie, dan bespreken we meteen hoe we deze vondst kunnen rijmen met het nieuwe basisschoolvak Burgerschap.

Arjan Visser, docent Aardrijkskunde aan de pabo, Rotterdam

Aardgas

Martin Sommer prikkelt mij nogal eens door iets te schrijven wat ik niet denk, maar met zijn waarschuwing voor het overhaast uitfaseren van aardgas, slaat hij de spijker op de kop. We doen al een tijdje alsof ons klimaatprobleem is opgelost als we alles maar elektrisch doen, maar feit is dat we die elektriciteit nog lang niet in voldoende mate duurzaam kunnen opwekken. Of dat in 2050 wel kan, is zelfs twijfelachtig.

Ik verwacht dat de wal het schip zal keren. Met al onze inspanningen om elektrisch te gaan koken, verwarmen en rijden zal onze energievraag binnen een jaar of vijf zo zijn geëxplodeerd dat we vanzelf moeten vaststellen dat die elektriciteit er helemaal niet is. Het zou goed zijn om voor deze materie een realistisch toekomstplan te maken, om zinloze transitie-inspanningen te voorkomen.

Job Hoevenaars, Breda

Aardgas (2)

Martin Sommer ontpopt zich in zijn column van afgelopen zaterdag als de Neville Chamberlain van het klimaatdebat, door te stellen dat aardgas ‘onze vriend’ is. Hij heeft de stem van de rede gehoord, maar heeft hij ook geluisterd? Volgens Sommer duurt het dertig jaar voordat de CO2 van een verbrande boom is vastgelegd in een nieuwe. Dit zou kloppen als er één enkele boom op de wereld stond, maar in werkelijkheid kan de productie en consumptie van biomassa een continu evenwicht bereiken.

Er moeten bij de energietransitie verstandige keuzen worden gemaakt voor technologieën die de grootste CO2-reductie geven voor de laagste prijs. Gemakkelijke oplossingen bestaan niet. Suggereren dat we bij de gaskachel rustig kunnen mijmeren over oplossingen voor de verre toekomst heeft met rede niets te maken. De wetenschap heeft glashard aangetoond dat het resterende koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken in een alarmerend tempo slinkt. Elke verstookte liter aardgas verkleint dat budget. Aardgas is net zomin onze vriend als Duitsland in 1938.

Wouter van Winden, Den Haag

Gratis abonnement

Als reactie op de geweldige column van Martin Sommer zou ik willen adviseren alle Kamer- en kabinetsleden een gratis abonnement op de Volkskrant te verlenen. De enige tegenprestatie zou moeten zijn het verplicht lezen van de column van Martin. Wellicht dat zij dan nog net het land de goede kant op kunnen leiden

Kees Kokkelkoren, Heemstede

Witkoppen

De regenachtige zaterdag hebben wij gezellig in de keuken doorgebracht en heerlijke grote slagroomsoezen gemaakt. We hebben de bovenkant voorzien van witte chocola en ze de naam witkoppen gegeven. En nu maar hopen dat niemand zich beledigd voelt.

Wil van Donkelaar, Zijderveld

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden